Политика

Пределната цена за изтребителите F-16 скочи двойно – до 2,925 млрд. лева

Пределната цена за изтребителите F-16 скочи двойно – до 2,925 млрд. лева

 

 

требителbig_16e3

 

 

Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България, съобщи военното ни министерство, като цитира сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ.

 

 

 

 

Изненадата в нея е, че пределният бюджет за новите самолети на практика се раздува двойно. Вместо определените от българския парламент 1,5 милиарда лева (1,8 млрд. лв. с ДДС), пише offnews.bg.

 

 

 

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) на сайта на Агенцията е публикувано съобщение, в което се посочва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

 

 

 

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

 

 

 

 

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

 

 

 

 

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена, припомнят от МО.

 

 

 

България изпрати уведомление – LOR, до Конгреса на САЩ на 22 февруари с посочена очаквана цена на сделката от $1,673 млрд. или 2,925 млрд. лева. Първоначалната оферта на САЩ за осем F-16 Block 70, плюс необходимото оборудване за тях, комплект въоръжение „въздух-въздух” и обучения на летателен и технически състав е била малко над 2 млрд. лева. Тази оферта е била направена на база на искането за предоставяне на оферти (RFP), което бе пуснато миналото лято и които оферти бяха получени на 1 октомври 2018 г., припомня aeropress-bg.

 

 

 

 

България е решила да поиска допълнително оборудване и услуги, включително и пакет въоръжение „въздух-земя”.

 

 

 

 

LOR е бил изпратен на 22 февруари 2019 г. В средата на март американската страна е заявила неформално, че поисканият от България пакет е на стойност около $1,5 млрд. Тогава военният министър Красимир Каракачанов хвърли в общественото пространство сумата от 2,5 млрд. лева, която Конгреса на САЩ можел да определи, като максимална.

 

 

 

 

Това което България е поискала в рамките на изготвения LOR, е на реална стойност от около $1,4 – 1,5 млрд. (приблизително 2,4 – 2,6 млрд. лева). Подобна сума обаче е абсурдно висока за оправдаване пред данъкоплатците, затова и ще се гони намаляването ѝ по всички възможни начини, които реално се изчерпват с намаляване на заявеното (било то въоръжение, оборудване, обучение, логистика и други подобни).

 

 

 

 

От съобщението на МО всъщност не става ясна реалната ситуация с уведомлението, което е получено, и цялостната ситуация около проекта.  Например – посочва се, че стойността в уведомлението е $1,6 млрд., когато посочената сума е по-близо до $1,7 млрд. Казва се и, че Парламентът е разрешил цената на проекта за нов изтребител да бъде 1,8 млрд. лева, но се спестява уточнението, че това е сумата с ДДС, а без този данък тя е 1,5 млрд. лева. Твърди се и, че Конгресът е одобрил финансовата рамка на сделката, когато реално одобрението идва от Държавния департамент, а Конгресът само се запознава с параметрите и има право да я блокира, обяснява специализираното списание за авиация.

 

 

 

 

 

„Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.”, информират от МО.

 

 

 

 

Според МО в сумата от $1,6 млрд. (реално $1,673 млрд.) се включва: „Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.”

 

 

 

 

А след това се посочва, че в обвързващата оферта (LOA) ще се включва „пакет от необходимите бойни способности”.

 

 

 

 

Нещата, които най-лесно биха се орязали от сделката са неща, които са далеч от умовете на данъкоплатците, като например логистичния пакет, самолетообслужващата техника, оборудване за проверки, броя на обучените летци и инженери и др. Не е за пренебрегване и фактът, че някои неща могат да бъдат отложени във времето и поръчани на по-късен етап (примерно след две – три години), което също да доведе до привидно намаляване на сумата.

 

 

 

 

Не е ясно и дали оценките на МО за по-ниска сума в обвързващата оферта ще се сбъднат, тоест, дали това са получени реални гаранции, има просто очаквания от наша страна или при посещението на българска делегация в началото на май вече са набелязани мерки за орязване на проекта и цената, коментират още от aeropress-bg.

 

Петел, Оф нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

768x432

Нинова: Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос

ноември 17, 2019
соломончоbig_1cbe

Паси: Да продадем на Тръмп АЕЦ-а и остров Белене – там може да се базира ПВО на САЩ

ноември 17, 2019
big_12ff9

Ново 20: До 7 дни болнични да се дават от джипито, предлага социалният министър Бисер Петков

ноември 16, 2019
567708

Ген. Съби Събев: Не можем да сме пацифисти, Русия трупа оръжие и се нуждае от адекватен отговор

ноември 16, 2019
dfz

Къщите за гости на кметове, ортаци и роднини на ГЕРБ и ДПС ще се плащат от данъкоплатците

ноември 15, 2019
b-24778-i-TuWDmnVwdh9vde4YGhtS

Гoрaнoв към журнaлиcтка: Говорим каквото ние искаме, а не вие каквото кажете

ноември 15, 2019