СВЯТ

Путин и Си Цзинпин се обявиха срещу разрушаването на действащата световна система за сигурност

Путин и Си Цзинпин се обявиха срещу разрушаването на действащата световна система за сигурност

87aacc4f7e74e186593c6873ce564008

 

 

 

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин проведоха разговори в Москва. Преговорите в рамките на държавното посещение на китайския лидер в Русия продължиха около три часа. ТАСС привежда основните изявления, които лидерите на двете страни направиха в края на срещата, предава Агенция „Фокус“.

Владимир Путин 

„В подписаното от нас съвместно изявление… се подчертава принципната позиция на Русия и Китай, че е неприемливо да се разрушава действащата система на отношенията в областта на контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространяването“, отбеляза руският лидер.

„Ще продължим усилията си за смесване на интеграционните процеси в рамките на ЕврАзЕС с китайската инициатива на Икономическия пояс на Пътя на коприната с цел формиране на голямо евроазиатско партньорство в бъдеще“, добави Путин.

„Русия и Китай възнамеряват да развият практиката на разплащания в национални валути“, каза президентът. Според него е сключено междуправителствено споразумение, насочено към по-нататъшно разширяване на използването на рубли и юани в двустранната търговия, както и осигуряване на непрекъснати банкови услуги за сделки в условия на нестабилност на световните пазари.

„Във всяко направление ние [Москва и Пекин] разработихме не само механизми за взаимодействие, но и е в ход конкретна, дълбока работа“, каза Путин. Той отбеляза, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно високо ниво. „Това е наистина всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие“, добави президентът.

„Ние се съгласихме да създадем още два формата на междурегионално сътрудничество – между Централния федерален окръг на Русия и Северен Китай, както и между нашия Северозападен федерален окръг и морските провинции на югоизточната част на Китай“, заявиа Путин.

code Copy and paste this code on your site.

Москва и Пекин са убедени, че „няма алтернатива на мирното политическо и дипломатическо решение на проблемите в региона [на Корейския полуостров], включително ядрения“, отбеляза руският лидер. Според него Руската федерация и Китайската народна република ще продължат да работят заедно за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в североизточна Азия като цяло.

„Русия и Китай работят в полза на мирно уреждане на кризата в Сирия, те подкрепят стабилизирането на ситуацията във Венецуела и остават ангажирани с пълното изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма“, добави държавният глава.

„Бих искал да благодаря на г-н Си Цзинпин и на всички китайски колеги за предаването на две големи панди на Московския зоопарк. Ние знаем, че в Китай няма такава практика и това е знак за специално уважение и доверие към Русия и нашите специалисти“, каза Путин.

Си Цзинпин 

Отношенията между Русия и Китай „достигнаха безпрецедентно високо ниво“ за последните 70 години. Председателят на КНР подчерта, че Русия е най-посещаваната от него държава.

„Установихме тесни работни контакти с президента Путин, както и дълбоко лично приятелство“, каза той.

Председателят на Китайската народна република заяви, че настоящите преговори с руския лидер са „плодотворни“ и в „много откровена и приятелска атмосфера“.

„Страните [Русия и КНР] вече са решили да проведат през 2020-2021 г. кръстосаните години на научно, техническо и иновативно сътрудничество“, каза Си Цзинпин.

Съвместни изявления 

Лидерите на двете страни приеха две съвместни изявления: за развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, както и за укрепване на стратегическата стабилност в модерната епоха. Документите съдържат елементи като:

Русия и Китай подкрепят разглеждането на случаи на предполагаемо използване на химическо оръжие на деполитизирана основа;

Москва и Пекин се застъпиха за възстановяване на жизнеспособността на ДРСМО (Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег)

Руската федерация и Китайската народна република призоваха другите държави да върнат всички ядрени оръжия от чужбина на техните национални територии;

Русия и Китай призоваха Иран да продължи да изпълнява задълженията си по СВПД. Лидерите на двете страни определиха като неприемливи едностранни санкции на Вашингтон срещу Техеран;

Москва и Пекин подкрепят многостранния договор за неразпространение на оръжия в околоземната орбита.

 

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

полшаbig_6026

Полша взема над 2 пъти по-евтино по-хубавите самолети Ф 35

юни 17, 2019
borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
safe_image

В Сърбия започнаха съвместните с Русия и Беларус учения „Славянско братство“

юни 15, 2019
1560554086-1

Направиха КАРТА за уникалността на държавите. Вижте в какво България е най-добра в света

юни 15, 2019
1560503615-640-321051

Русия бие тревога: Всички да се успокоят!

юни 14, 2019