Русия

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

 

1525758460-phphqgldb-800x

 

 

 

Русия има пълна готовност да напусне Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (известен като СТАРТ) с мотива, че САЩ не показват интерес от продължаване на действието на споразумението. Това обяви президентът на РФ Владимир Путин по време на среща с медиите на инвестиционен форум в Санкт Петербург, съобщават световните агенции.

 

 

 

 

 

Последната ревизия на СТАРТ датира от 2010 г. и е в сила до 2021 г., като под нея са подписите на тогавашните държавни глави на двете страни – Барак Обама и Дмитрий Медведев. Документът предвижда всяка от държавите да разполага с не повече от 1550 ядрени бойни глави, разположени на максимум 700 ракети и бомбардировача в готовност.

 

 

 

 

 

Днес Путин заяви, че разговорите с Вашингтон за продължаване на договора все още не са започнали. Той предупреди, че това е риск за световната система за контрол на ядреното въоръжение, но добави: „Ако никой не иска споразумението да бъде продължено, то няма да бъде продължено”.

 

 

 

 

„Новите системи гарантират безопасността на Русия в достатъчно дълга историческа перспектива – направихме значителна стъпка напред и, казано директно, изпреварихме нашите конкуренти при създаването на хиперзвуково оръжие”, закани се руският президент.

 

 

 

 

Путин разкритикува западните медии заради липсата на достатъчно силна реакция както срещу решението на САЩ да излязат от Договора за ограничаване на противоракетната отбрана, така и срещу оттеглянето на страната от споразумението за ядрените оръжия със среден обсег. Той отхвърли и всички обвинения, че страната му е нарушавала многократно ангажиментите си.

 

 

 

Държавният глава на Русия все пак подчерта, че е готов да седне на масата за преговори и последните му разговори по телефона с американския му колега Доналд Тръмп му дават известни основания за оптимизъм.

 

БЛИЦ

loading...
0
Русия

More in Русия

рандbig_12a2b

В Русия отговориха на плана на САЩ за сдържането й в Черно море: Разполагаме с достатъчно сили и средства

октомври 7, 2019
cc

Mercedes откри завод в Русия, напук на всякакви санкции и „европейски правила“

октомври 6, 2019
PUTIN-STALIN_2677365b

Путин отхвърли манипулациите, че Сталин е виновен за началото на Втората световна война

октомври 4, 2019
meddlehqdefault

Путин се шегува пред пълна зала: Ще се намесим в изборите в САЩ догодина! Не казвайте на никого! ВИДЕО

октомври 3, 2019
Russian Parliament with inscription "State Duma" and russian coat of arms

Русия гони „Дойче веле“ за нарушение на закона и подстрекаване към екстремизъм

септември 27, 2019
сергей-лавров-745x450

Москва готви изненада за Вашингтон заради отказаните визи на делегацията за ООН

септември 26, 2019