Политика

Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

 

rumen-radev-800

 

 

 

Призовавам да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ „Хемус“ и инфраструктурното развитие на страната.

Това заяви самият Румен Радев пред журналисти след участието му на шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК.

 

 

 
Държавният глава подчерта, че ветото, което е наложил върху промените в Закона за държавна собственост, и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той. За тях има друга процедура за ускорено отчуждаване, припомни Радев.

 

 

 

Категорично магистралите няма кой да ги спре, но новите промени дават безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да набеждава обекти с национално значение, както си поиска„, каза още президентът.

Той сподели, че е потърсен от администрацията на министерства, за да наложи вето върху промените в закона и да предпази правителството от създаващия се хаос. Радев очаква отговорно отношение към закона.

 

 

 

 

 

Аз съм най-големият поддръжник на АМ „Хемус“. Борисов преди 10 години обяви АМ „Хемус“ за приоритет и колко километра се изградиха, а колко се отчуждиха“, попита реторично Радев.

„Като не могат да се справят, президентът ли им е виновен?“, възмути се той.

 

 
За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши„, подчерта още Радев пред журналисти.
Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

 

 

 
Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество“, посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

 

 

 

Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият“, каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която „едно такова решение задушава точно преди местните избори“.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

 

 

 

България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение“, каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

 

 

 
Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

 

 

 

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

 

 

 

 

„Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността“, изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
дружноbig_borisov-i-tsvetanov-posledno-edin-drug-002

ГЕРБ дружно „взеха главата“ на Цветанов. Само 10 души гласуваха „против

юли 7, 2019
66252025_2118061954966871_1191990653140074496_o

Нинова: Употребиха гнева на хората, за да легализират обръчите си от фирми

юли 7, 2019