Политика

Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

 

rumen-radev-800

 

 

 

Призовавам да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ „Хемус“ и инфраструктурното развитие на страната.

Това заяви самият Румен Радев пред журналисти след участието му на шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК.

 

 

 
Държавният глава подчерта, че ветото, което е наложил върху промените в Закона за държавна собственост, и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той. За тях има друга процедура за ускорено отчуждаване, припомни Радев.

 

 

 

Категорично магистралите няма кой да ги спре, но новите промени дават безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да набеждава обекти с национално значение, както си поиска„, каза още президентът.

Той сподели, че е потърсен от администрацията на министерства, за да наложи вето върху промените в закона и да предпази правителството от създаващия се хаос. Радев очаква отговорно отношение към закона.

 

 

 

 

 

Аз съм най-големият поддръжник на АМ „Хемус“. Борисов преди 10 години обяви АМ „Хемус“ за приоритет и колко километра се изградиха, а колко се отчуждиха“, попита реторично Радев.

„Като не могат да се справят, президентът ли им е виновен?“, възмути се той.

 

 
За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши„, подчерта още Радев пред журналисти.
Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

 

 

 
Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество“, посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

 

 

 

Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият“, каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която „едно такова решение задушава точно преди местните избори“.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

 

 

 

България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение“, каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

 

 

 
Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

 

 

 

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

 

 

 

 

„Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността“, изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

роската12354ea24de79fafc94cd97745e33fa3

Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа! Радев не го играе президент

декември 24, 2019
big_2b6c

Икономист: Идва времето, когато няма да могат да се плащат пенсии

декември 24, 2019
big_99

Бойко Борисов към възрастен родопчанин: И аз съм селянин от Банкя, като тебе! ВИДЕО

декември 23, 2019
phpgmxwfl_800x_

Борисов подкара джипката: Гледай, всичко е направено. Асфалт, всичко… Скалите пак ще падат, но няма да е на пътя

декември 23, 2019
дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019