Политика

Радев: Офертата на САЩ за F-16 е 3, 45 млрд. лв със 100% авансово плащане!

Радев: Офертата на САЩ за F-16 е 3, 45 млрд. лв със 100% авансово плащане!

 

 

Image_6120017_308_0

 

 

 

 

3, 45 млрд.лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. Това е офертата на САЩ за новите ни изтребители. Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета.

 

 

 

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС.

 

Това заяви президентът Румен Радев пред „Панорама“ по БНТ.

 

Припомняме, че решението на парламента бе за 1,8 млрд. лв без ДДС, а преди седмица премиерът Борисов обяви, че офертата на САЩ е за 2,2 млрд. лева.

 

Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга.

 

Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3,4 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане, разкри Радев.

По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета, подчерта Радев.

Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка.

По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите „въздух-въздух“ и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение.

 

„Този пакет има по-малко брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности“.

Той подчерта, че Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука“, нападна правителството Радев.

Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу, коментира президентът. 

 

Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване“, предупреди Радев.

 

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.
Гоце Делчев е бележит български революционер, подчерта президентът, коментирайки днешния скандал с Македония на тази тема. Договорът между България и Македония е декларация с добри намерения, а между Македония и Гърция с конкретни ангажименти. За нас е важно да се  пресече кражбата на българската история и тази комисия няма да се справи с този проблем. Винаги ще подкрепяме Македония по нейния европейски път, но това не може да е безусловно, каза той.

 

България я няма на инвестиционната карта на Китай, подчерта Радев в навечерието на посещението си в Поднебесната империя.

 

Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината, каза президентът в отговор на въпрос защо България е по-благодарна на Русия, отколкото Русия на България.

„През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни“, коментира президентът. Румен Радев категорично заяви, че България трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина.

„А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия – така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език. И аз тези неща неслучайно ги цитирам, цитирах ги и на форума. Когато казах тези думи на форума, аз съм ги взел от него. Това е признание“, посочи държавният глава.

Попитан не е ли моментът сега публично да отрече всякаква намеса на руско задкулисие в избора му за президент, Румен Радев отговори:

„Интригите на това задкулисие са насочени срещу мен, а то си има и своите поддръжници в България. Няма да се впускам в конспирология кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците. Мога само да кажа, че – да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея“.

loading...
0
Политика

More in Политика

григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
дружноbig_borisov-i-tsvetanov-posledno-edin-drug-002

ГЕРБ дружно „взеха главата“ на Цветанов. Само 10 души гласуваха „против

юли 7, 2019
66252025_2118061954966871_1191990653140074496_o

Нинова: Употребиха гнева на хората, за да легализират обръчите си от фирми

юли 7, 2019