Европа

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

 

бедностes

 

 

Чехия свързва икономическия си растеж със запазването на националната валута и не планира да въвежда еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш по време на работно посещение в Словакия.

 

 

 

По думите му нежеланието на Чехия да премине към еврото е свързано със сериозните проблеми, които преживява Еврозоната.

 

 

 

Според Бабиш тези трудности може да бъдат преодолени само ако Еврозоната напуснат Гърция и Италия, които не провеждат болезнените за народа, но необходими, икономически реформи.

 

 

 

Бабиш критикува плановете за увеличаване на бюджета на ЕС, които представи Европейската комисия. Според него това не трябва да се прави в момент, когато Великобритания напуска съюза, поради което ЕС ще се лиши от значителни бюджетни постъпления.

 

 

 

 

Чешкият премиер е на мнение, че финансовото бреме, което Брюксел иска да наложи на оставащите 27 страни членки, може да се отрази отрицателно на социално-икономическата ситуация в тях.

 

 

 

 

И след като Чехия, която е значително по-развита икономически държава от България, нежелае влизане в еврозоната логично изниква въпросът защо ние вървим в тази посока. Правителството има ли разчети как ще се отрази преминаването към еврото на отделните отрасли в стопанството, на спестяванията, на инвестициите, на цените на стоките и услугите?

 

 

 

Някой дава ли ни гаранция, че ще въведем еврото при сегашния курс – 2 лева за 1 евро? Защото трябва да се отчита, че този курс не отразява пазара, а е фиксиран от валутния борд, тоест поддържа се изкуствено. Нашата икономика не върви наравно с тази на страните от Еврозоната, за да е константен този курс вече 20 години (от 1999 г. насам).

 

 

 

 

Тоест, за България влизането в Еврозоната няма да е болезнено единствено, ако приемем валутата по сегашния курс. Но българското правителство трябва да изисква предварителни гаранции за това, категорични са икономисти.

 

 

 

Източник: korektno.bg

loading...
0
Европа

More in Европа

румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019
big_1

Станишев отпадна от надпреварата за шеф на Европарламента

юли 3, 2019