Политика

Габриел: Суперкомпютърът на ЕС ще лекува рак, алцхаймер и други нелечими болести

Габриел: Суперкомпютърът на ЕС ще лекува рак, алцхаймер и други нелечими болести

 

габи2111476235

 

 

 

Суперкомпютър, който ще може „да разкодира човешкия мозък и да помогне за откриването на лек за нелечими болести, ще бъде стациониран в България.“

 

 

„Работим за това повече от година. Има осем определени локации в Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България”, разкри еврокомисярят Мария Габриел в „Лице в лице”.

 

 

 

Тя разказа, че за една година са били осигурени 1 милиард евро инвестиции и точен юридически инструментариум за реализацията на проекта.

 

 

 

 

„Това е важна крачка, която ще превърне България в един от лидерите в развитието на тази технология” , смята Габриел.

 

 

 

До 2020 година трябва да бъдат подготвени специалистите и машините, а засега се предвижда да бъде разположен в Технопарка. Общият бюджет за проекта е 18 милиона евро, от които 6 милиона са дадени от ЕК.

 

 

 

„Суперкомпютърът не е само технология. Това засяга науката”, заяви Мария Габриел, която разказа, че машината, ще помогне в борбата със заболявания като рак, Алцхаймер, остеопороза и установяването на малформации при новородени.

 

 

 

„Съкращава времето за тестване на молекула, за да се види, че тя молекула носи решение за тази болест”, разказа еврокомисарят и отбеляза, че това е постижимо, тъй като машината извършва 4 милиона милиарда операции в секунда”.

 

 

 

„Ако за едно изследване трябва да се наблюдава материала в 30 000 епруветки в продължение на години, а накрая да се получат три молекули, които да не е ясно дали могат да лекуват определена болест, то сега няма да се губи толкова време, благодарение на супрекомпютъра”, даде пример тя.

 

 

 

 

Освен за лечението на болести, супрекомпютърът ще бъде изключително полезен и за различни производства. Той ще съкрати производството и тестването на един автомобил от 60 на 24 месеца.

 

 

 

 

Габриел заяви, че достъп до компютърът ще има и малкият, и средният бизнес, което тя е желаела от самото начало.

„Ние ще продължим да разчитаме на високите постижения на научните си изследователи”, каза Габриел.

 

 

 

Суперкомпютърът, който ще бъде позициониран в България, ще бъде най-мощният в Източна Европа, разкри Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция „Свързаност“.

 

 

 

 

Една от задачите на машината ще бъде да разкодира човешкия мозък, от чийто капацитет ползваме само 20%. Това ще ни помогне да се преборим с болести като Алцхаймер, разказа Виола.

 

 

 

„Бъдещето трябва да остане в ръцете на хората”, категорична е Габриел, която е твърдо заяви, че човекът ще контролира технологията и няма да има опасност за личната ни неприкосновеност и данни. „Това е принцип в ЕС за разлика от САЩ и Китай”, каза Габриел.

 

Петел, би ти ви

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024