Uncategorized

Днес е Черешова Задушница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този ден!

Днес е Черешова Задушница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този ден!

 

 

big_2799

 

 

В църковната традиция празникът е посветен на възпоменанието на едно от най-важните събития от историята на Евангелието – слизането на Светия Дух над апостолите. 

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен.

 

 

 

 

 

Затова в този ден Църквата  усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

  • Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, която винаги Господ иска и очаква от нас: да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго, необходимо на Църквата. Та като кажем „Бог да прости покойните ми сродници“ (и споменем имената им), този, който приема, също да се помоли за него.
  • Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница. На гроба на починалите или посещавайки други християни, на Задушница правим така наречените помени или раздавки – всеки с това, което според възможностите си е приготвил. Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, череши, сладкиши или бонбони.
  • Смята се, че билките в този ден са надарени със специална сила. Следователно е възможно да се събират лечебни растения, за да се попълнят запасите за цялата следваща година – този обичай е много често срещан в древността.

Преди да тръгнат за гробища, хората оставят прозорците отворени, за да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят.

В църквата християните молят за прошка за душите на техните починали близки.

 

 

 

 

Молитвите за починалите и свещите са поставени на разпятието, а не на иконите. За да се помнят починалите близки по време на литургията, трябва да дадете в църквата бележка с техните имена. В бележките се вписват само имената на онези, които са били кръстени./

На гробища вярващите носят череши, които раздават за „Бог да прости!“ за своите близки. Тръгвайки към гробища, християните носят цветя и свещи; тамян, за да прекадят гробовете, пише „За жената“.

 

 

 

 

Храна, от която раздават и вино за преливане.

Когато отидете на гробища, вие ги почиствате.

Слагате цветята във вазите, палите свещите. Оставяте на гроба от занесената храна. Прикадявате гроба и раздавате на хората около вас от онова, което сте купили или приготвили у дома.

 

 

 

Когато правите големи подавки (раздавки), предварително опаковани у вас, в ПВЦ кутии или в ПВЦ кесии слагате баница, питка, сладкиш, бонбон, локум, колбас, сирене, кашкавал, …, и череши.

 

 

 

Ако нямате време да правите такива големи подавки, вземете отделно опаковани десерти – вафли, пастички, големи бонбони. Във всички вериги правят промоции, така че ще ви бъдат изгодни и като цена.

Ужасно неприятно е, докато чистите гроба на своите близки, да пристигне някой с кутия бонбони или с тарелка сладки, за да ви подава. Вие се чудите как да вземете храната с мръсни ръце и къде да я слагате. Не излиза по‐скъпо, ако купите готови опаковани храни, но пък хигиената ще бъде на ниво.

Ако не можете да отидете на място на гробища, пуснете суха литургия за своите близки. До петък вечерта отидете в църква и запишете 10 имена за 2,00 лева и купете 1 свещ от 1,00 лев.

 

 

 

През нощта срещу Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещите и ще изчетат имената на вашите близки.

 

 

 

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете храна за „Бог да прости!“ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „Бог да прости!“ можете да раздадете на вашите колеги, съседи, роднини.

 

 

Ако нямате време да правите баници или сладкиши, купете готово руло, бонбони, готова баница, милинка, бутилка вино или нещо друго.

Не забравяйте череши, защото това е Черешовата задушница.

 

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се отцежда от водата и се слага за варене в дълбока тенджера. Водата е необходимо да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово.

По време на варене се проверява да не се изпари водата (при нужда се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси. На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за бог да прости.

За жената

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023