СВЯТ

Иран отвърна на заплахите на САЩ: Дори един куршум да бъде изстрелян…

Иран отвърна на заплахите на САЩ: Дори един куршум да бъде изстрелян…

 

8afde9e039ae0b00f89b837034719e81

 

 

Иранската армия предупреди Съединените американски щати, че и най-малката атака срещу територията на страната ще има опустошителни последици за американските интереси в региона, предаде AFP.

 

 

“Дори един куршум да се изстреля срещу Иран, това ще подпали интересите на Америка и нейните съюзници“ в региона, заяви говорител на генералния щаб на иранските въоръжени сили в интервю за агенция Тасним. По думите му „обстановката в региона дава предимство на Иран“.

 

 

 

„Ако врагът – в частност Америка и нейните съюзници в региона – направи грешката да изстреля куршум срещу барутното буре, върху което стои Америка, нейните интереси ще се възпламенят“, увери иранският военен. Външното министерство на Иран също предупреди Вашингтон.

Иран ще отговори твърдо на всяка заплаха на САЩ срещу него, заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави пред агенция Тасним. „Няма да позволим никакво нарушение на иранските граници. Иран твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка“, каза говорителят. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза вчера, че в последния момент е отменил военен удар в отговор за свалянето на дрона, защото при удара е можело да загинат 150 души и даде сигнал, че е готов на преговори с Техеран.

 

 

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не се стреми към война с Иран, но предупреди, че ако се стигне до сблъсък, той ще доведе до „унищожение“, съобщи Ройтерс, като цитира интервю на Тръмп пред Ен Би Си.

 

 

„Аз не се стремя към война и ако се стигне до война, това ще бъде унищожение, каквото не сте виждали преди. Но аз не се стремя да направя това“, каза Тръмп пред телевизията в петък, след като отмени планиран въздушен удар срещу ирански цели в отговор на свалянето на американски дрон от Иран.

Държавният департамент опроверга информацията, че САЩ са изпратили послание до Иран с оманско посредничество, и нарече съобщението „иранска пропаганда“, съобщи ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

 

 

Говорителката на американското външно ведомство Морган Ортагюс написа в Туитър: „Съобщението, че вчера (в четвъртък – б.ред.) през нощта е било предадено послание на иранците чрез омански канал, е абсолютно невярно. Тези информации са чиста иранска пропаганда“.

 

 

 

Вчера Ройтерс съобщи, като се позова на неназовани ирански правителствени източници, че иранското ръководство е получило през нощта срещу петък предупреждение от американския президент Доналд Тръмп за планиран американски удар срещу Иран, ако Иран не се съгласи на преговори в определения от Вашингтон срок.

 

 

 

По-рано говорителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Кейван Хосрави, цитиран от държавната телевизия, също опроверга информацията.

 

 

Факти БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024