Личности

Мей към Путин на първата им среща от 3 години насам: Престанете да ни дестабилизирате!

Мей към Путин на първата им среща от 3 години насам: Престанете да ни дестабилизирате!

epa07679428 British Prime Minister Theresa May (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) during the first day of the G20 Summit in Osaka, Japan, 28 June 2019. It is the first time Japan is hosting the G20 Summit.  EPA/ANDY RAIN / POOL

 

 

Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент Владимир Путин в кулоарите на Г-20 в Осака, Япония, съобщават „Гардиън“ и АП.

Преди да започнат разговорите двамата се ръкуваха хладно, без усмивки пред журналистите.

 

 

 

Мей е заявила пред Путин, че „не може да има нормализация на нашите двустранни отношения, докато Русия не прекрати безотговорните и дестабилизиращи действия, които заплашват Великобритания и съюзниците й, включително враждебните интервенции в други държави, дезинформацията и кибератаки, които подкопават позицията на Русия в света“, обявиха от „Даунинг стрийт“ след срещата между двамата.

 

 

 

Според „Даунинг стрийт“ Мей е обърнала особено внимание на случая в Солсбъри. Тя подчертала пред Путин, че използването на смъртоносен нервнопаралитичен агент по улиците на Солсбъри е било отвратителен акт, който е довел до смъртта на британски гражданин. Британският премиер пояснил, че Великобритания има неопровержими доказателства, че Русия стои зад атаката, което се основава на разследвания и сътрудничество със съюзниците на страната. Мей е казала още, че това поведение не трябва да се повтаря.

 

Мей също подчертала, очевидно в отговор на интервюто на Путин пред „Файненшъл таймс“, че „Великобритания ще продължи да защитава либералната демокрация и правата на човека, равенството на всички групи, включително и на ЛГБТ общността“.

Двамата са обсъдили случая в Солсбъри, конфликта в Украйна, иранската ядрена сделка и ситуацията в Сирия.

 

 

 

Това е първата среща на топ ниво между двете държави от години. Отношенията между Русия и Великобритания достигнаха дъно след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. Те в продължение на седмици бяха в критично състояние, но успяха да се възстановят. Лондон обвинява Москва, че ги е отровила, което предизвика най-голямата дипломатическа криза от Студената война. Великобритания експулсира стотици руски дипломати, Москва отговори реципрочно.

 

 

 

Преди срещата Мей заяви, че Великобритания ще настоява двамата агенти от руското разузнаване, обвинени за атаката, да бъдат изправени пред правосъдието. Мей също каза, че отношенията с Русия не могат да се върнат към обичайното си състояние, докато заподозрените на бъдат предадени на правосъдието и Москва продължава с дезинформацията и кибератаките.

 

 

 

В интервю за „Файненшъл таймс“ преди срещата на Г-20 Путин увери, че Русия няма нищо общо с отравянето. Според него двустранните отношения са много по-важни от „шума около шпиони, които не струват и пет копейки“.

ТАСС припомня, че последната среща между Мей и Путин се проведе на 4 септември 2016 г. в Китай по време на Г-20, но тогава Мей се усмихваше при ръкуването си с руския лидер.

За разлика от сега….

 

Нюз БГ

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023