ОБЩЕСТВО

Настимир Ананиев, Волт: Прагът за избори трябва да е еднакъв в цяла Европа, а в България да падне драстично

Настимир Ананиев, Волт: Прагът за избори трябва да е еднакъв в цяла Европа, а в България да падне драстично

nastimir_ananiev_volt23456789

 

Изборният праг за Европейския парламент трябва да е равен за всички страни в съюза, а това означава, че в България трябва да падне драстично. Това ще даде шанс за по-голяма представителност и участието на нови формации в управлението. Подобна теза изказа лидерът на Европейска партия Волт пред БНР.

 

„Нашата система е тотално изкривена. За Германия са нужни 0,57% за влизане в Европарламента, докато у нас бариерата е 5,88%. Това е изкуствена пречка за новите играчи и помага на големите, които и без друго разполагат с милиони за предизборни кампании“, заяви Настимир Ананиев.

Когато имаш пълен мандат е ясно, но когато опре до съревнование между остатъците кой да вземе последните мандати, тогава трябва всички остатъци да участват включително и на партиите, които не са покрили пълен мандат. По този начин работи представителната демокарция, а не с високи изкуствени бариери, както е в момента по българския закон.

Лидерът на Волт България дори се учудва защо никой не задава въпроса „как се финансират партиите“ и откъде разполагат с такива огромни бюджети за рекламните си кампании. Освен това смята, че се прави много малко срещу купуването на гласове. Ананиев напомни, че големите телевизии поддържат статуквото, давайки ефир само на утвърдените играчи, които вече имат трибуна в парламента. По този начин се лишава аудиторията от по-информиран  избор и хората остават с впечатление, че няма алтернатива или трябва да избират по-малкото зло..

По думите му Волт е доказала, че е партия на младите и образовани хора, които искат федерализация на Европа и силни реформи след Брекзит.

„Видяхме как Тръмп се радва на излизането на Великобритания от ЕС, защото така ще отслаби съюза и ще може да договаря по-изгодни условия с всяка държава поотделно. Само чрез силно и федерално обединение можем да се противопоставим на големите играчи – САЩ, Русия и Китай“, посочи Ананиев.

Той добави, че съвсем скоро всички членове на Волт в Европа ще гласуват към коя политическа група да се присъедини представителят им в парламента – Дамиан Бьозелагер. Има възможност и той да остане независим. Тепърва обаче ще се прецени коя фракция се припокрива най-много с политиките на Волт и каква комисия ще му предложат, за да има ключова роля в осъществяването на приоритетите на партията.

„Волт е една организация, с едно име, с  една програма и визия за Европа. Не е като ЕНП, където Орбан има различно виждане от Меркел за Европа“, заяви Настимир Ананиев.

Лидерът на първата общоевропейска партия в България посочи още, че са започнали подготовката и за местния вот през есента.

„Ние искаме да участваме на всички видове избори, защото смятаме, че нашите общински съветници ще мога да изградят мрежа в цяла Европа с техните колеги от другите държави и по този начин те ще помагат на България и ще могат да използват и добри практики. Представете си, че можете да звъннете във всяка една европейска държава на кмет, на общински съветник, депутат и да почерпите от този опит. Със сигурност ще участваме на местните избори“, заяви Ананиев.

Той излезе и с призив към всички, които искат да станат част от първата общоевропейска партия. Насърчава ги да се присъединят към Волт и да направят организация в тяхното населено място. През лятото Волт ще се фокусира върху разширяването на структурите на партията.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024