Политика

Отложиха въпроса за партийните субсидии, ДПС прати писмо до Бойко: Борисов да реши проблемите си с „мъничките“ коалиционни партньори

Отложиха въпроса за партийните субсидии, ДПС прати писмо до Бойко: Борисов да реши проблемите си с „мъничките“ коалиционни партньори

big_1ed9

 

 

 

Четирима депутати от групата на ДПС изпращат писмо до премиера Бойко Борисов, с което изразяват недоволството си от факта, че предложенията им промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. не са били подложени на обсъждане и гласуване, съобщава Канал 3.

 

 

 

 

Под писмото стоят подписите на председателя на групата Мустафа Карадайъ, както и на народните представители Йордан Цонев, Делян Пеевски и Халил Летифов, които внесоха предложенията за безплатни детски градини, ремонт и строеж на нови, както и диференцирана ДДС ставка за книгите и учебниците. Законодателната им инициатива обаче остана без разглеждане с аргумента, че излиза извън обхвата на приетия на първо четене закон, в който бе залегнало единствено намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев.

 

 

 

 

„В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че във внесен лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде извън него. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието“, настоя Йордан Цонев.

 

 

 

 

„Мъничкият коалиционен партньор е поискал това отлагане с аргумента, че това било в тяхната промяна и не можело ДПС да прави такива предложения. Днес в изявление от трибуната казах, че политическите идеи нямат патент, а са достояние на цялата общественост. Второ – не е добре институция като българския парламент, която с толкова нисък рейтинг, да прави процедурни хватки в ущърб на обществото“, допълни още Цонев по отношения на отложените промени.

 

 

 

Той разкритикува лидерът на НФСБ Валери Симеонов заради твърдението му, изказано в телевизионно интервю, че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС подменят вота на избирателите. „Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът на избирателите от последните европейски избори показва друго. Показва тяхното смаляване и изчезва“, коментира Цонев.

 

 

Пак днес стана ясно, че се отлага и решението за партийните субсидии по искане на „мъничките“ коалиционни партньори, въпреки договорката преди 2 дни между ДПС и ГЕРБ за частно финансиране на партиите.

 

 

 

С една седмица ще се забави решението за субсидиите, аз съм длъжен да го обсъдя на коалиционен съвет с коалиционните партньори, това заяви от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов във включване на живо във Фейсбук.

 

 

 

„Като се върна ще накарам да направят една статистика за целия преход. Тогава ще видите нагледно кои са били изгубените години“, каза още Борисов пред български журналисти.

 

 

 

По въпроса за субсидиите премиерът допълни, че вече е разговарял по телефона с лидерите на Обединените патриоти Сидеров, Симеонов и Каракачанов. Той освен това подчерта, че позицията на ГЕРБ по въпроса е съобразена с позицията на българите, гласували на референдума, който беше организиран от Слави Трифонов.

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024