Здраве

Пратиха в затвора мъж със 100% инвалидност. Самолекувал се с марихуана, за да не агонизира от болка

Пратиха в затвора мъж със 100% инвалидност. Самолекувал се с марихуана, за да не агонизира от болка

invalid

 

 

Три месеца затвор ефективно получи 44-годишният Васил Тончовски от Сливен – пенсионер по болест със 100% инвалидност, подсъдим за притежание на марихуана.

Присъдата бе произнесена от състав на Бургаския районен съд, който призна Тончовски за виновен по повдигнатото обвинение и отхвърли тезата на защитата, че наркотикът е използван за медицински цели, за да не агонизира Васил от болка.

 

 

 

Той е засечен при специализирана акция на МВР в местността „Червенка“ в Черноморец през лятото на миналата година. При проверката в караваната му, доброволно предал на полицаите 55 гр марихуана, която по думите му преработвал в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа преди десет години.

„Марихуаната е моята вода. Заместителят й за мен е смърт“, твърди Тончовски.

 

 

 

 

След злополуката мъжът е напълно неподвижен, претърпява многобройни операции, дори се разболява от хепатит С и според твърденията му, това го кара да търси други алтернатива за лечение, която намира в марихуаната.

„Васил не употребява наркотици в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено спасение. И не пречи на никой. В крайна сметка, сега не го боли, спи нормално, участва в гражданския оборот. Дали това е плацебо ефект или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи“, подчерта адвокатът му Радослав Николов.

 

 

 

 

„Всичко изложено от защитата е хипотеза, която не може да намери законов облик“, контрира председателят на Районната прокуратура Иван Кирков. И допълни: „Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите, употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания“.

 

 

 

 

Според държавното обвинение е възможно, „наркотикът да му е помогнал да приеме социалния си статус и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити“, но не и да подобри състоянието му. Прокуратурата извади и справка, според която медицинската марихуана се използвала при лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит – диагнози, които подсъдимият нямал. Шефът на Районната прокуратура в Бургас Иван Кирков посочи, че Тончовски можел и да живее като нормален член на обществото като използва конвекционални медикаменти“.

 

 

 

 

От магистратурата считат, че състоянието на подсъдимия не е пречка той да изтърпява ефективно наказание. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди дори, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си.

„Случаят не е прецедент в страната ни, но поради консервативното отношение на законодателя, десетки други в състоянието на Васил, са принудени да пристъпват закона. А за всички тях – затворът не е наказание, а мъчение и агония, казва адвокат Николов.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

 

 

 

Източник: Дарик

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023