Русия

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

 

1525758460-phphqgldb-800x

 

 

 

Русия има пълна готовност да напусне Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (известен като СТАРТ) с мотива, че САЩ не показват интерес от продължаване на действието на споразумението. Това обяви президентът на РФ Владимир Путин по време на среща с медиите на инвестиционен форум в Санкт Петербург, съобщават световните агенции.

 

 

 

 

 

Последната ревизия на СТАРТ датира от 2010 г. и е в сила до 2021 г., като под нея са подписите на тогавашните държавни глави на двете страни – Барак Обама и Дмитрий Медведев. Документът предвижда всяка от държавите да разполага с не повече от 1550 ядрени бойни глави, разположени на максимум 700 ракети и бомбардировача в готовност.

 

 

 

 

 

Днес Путин заяви, че разговорите с Вашингтон за продължаване на договора все още не са започнали. Той предупреди, че това е риск за световната система за контрол на ядреното въоръжение, но добави: „Ако никой не иска споразумението да бъде продължено, то няма да бъде продължено”.

 

 

 

 

„Новите системи гарантират безопасността на Русия в достатъчно дълга историческа перспектива – направихме значителна стъпка напред и, казано директно, изпреварихме нашите конкуренти при създаването на хиперзвуково оръжие”, закани се руският президент.

 

 

 

 

Путин разкритикува западните медии заради липсата на достатъчно силна реакция както срещу решението на САЩ да излязат от Договора за ограничаване на противоракетната отбрана, така и срещу оттеглянето на страната от споразумението за ядрените оръжия със среден обсег. Той отхвърли и всички обвинения, че страната му е нарушавала многократно ангажиментите си.

 

 

 

Държавният глава на Русия все пак подчерта, че е готов да седне на масата за преговори и последните му разговори по телефона с американския му колега Доналд Тръмп му дават известни основания за оптимизъм.

 

БЛИЦ

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024