ОБЩЕСТВО

„Свободна Европа“: Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

„Свободна Европа“: Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

новаbig_1ca3

 

 

 

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, научи Свободна Европа. Те потвърдиха информацията, но отказаха коментар.

 

 

 

До прекратените договори се стигна след като в началото на месеца стана известно, че новото ръководство на медията е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения.

 

 

 

 

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

 

 

 

 

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

 

 

 

През април „Адванс медиа груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на „Нова Броудкастинг груп“. Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на „Нова Броудкастинг груп“ стана Георги Домусчиев.

 

 

 

За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, но тя не отговори на позвъняванията.

 

 

 

 

„Нова Броудкастинг груп“ АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

 

 

 

 

След смяната на собствеността журналистите в Нова телевизия започнаха да говорят неофициално за цензура. Впоследствие част от тях разясниха случващото се и с имената си. Първи това направиха спортните журналисти от сайта „Гонг.бг“, които се оплакаха от „външна намеса“ в редакционната им политика.

 

 

 

 

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на „Нетинфо“, обяви в профила си във Фейсбук, че вижда „засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарикнюз“.

 

 

 

 

Преди два дни с решение на Съвета на директорите на „Нетинфо“ Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен директор. Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

 

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024