Важно

Сменят препарата за пречистване на водата в София! Ще бъде ли тя годна за пиене след 10 юни?

Сменят препарата за пречистване на водата в София! Ще бъде ли тя годна за пиене след 10 юни?

 

401fea126f91b4aef7a0fc448f3d788d

 

 

Смяна на препарата, с който се пречиства водата на София, може да се окаже опасна за качеството ѝ. За това сигнализира пред ФАКТИ инж. Христо Добрев. Неговата фирма „Солво“ ООД произвежда и доставя препарата (коагулант) за пречистването на софийската вода през последните 6 години. С него и сега се третират водите на питейните станции „Бистрица“, „Панчарево“ и „Пасарел“.

 

 

 

 

В края на миналата година „Софийска вода“ обявява обществена поръчка за избор на доставчик на коагулант, с които да се пречиства питейната вода, тъй като старата изтича. Поръчката е на прогнозна стойност 1 215 500.00 лева, без ДДС (от които 500 500.00 лв. се отнасят за опциите за продължаване срока на договора), за две години.

 

 

 

 

Според Добрев конкурсът за обществената поръчка е грубо манипулиран. Чрез еднократен лабораторен тест в чаша от един литър, при нарушение на процедурата, Солво ООД е отстранен от конкурса и не е допуснат до отваряне на ценовата оферта. Избран е доставчик на съмнителен коагулант, който не е използван в Европейския съюз. От настоящия коагулант станциите имат количества, с които да покрият нуждите за пречистване на водата до около 10-и юни.

 

 

 

„Подготвя се кампания, продиктувана от сериозни икономически интереси, която цели гражданите на София да бъдат заблудени, че качеството на водата на града ни се влошава. Целта е подмяна на отлично работещия досега коагулант за сметка на почти три пъти по-скъп продукт, който не се използва никъде в Европа, не е проверен на практика и в научните среди няма информация за неговия състав и свойства.

 

 

 

Това крие огромен риск за живота и здравето на хората, които зависят от тази вода. Веднъж влошено след неправилно третиране, качеството на водата би дало добро основание на заинтересованите да пристъпят към изпълнение на решението за внедряване на система за UV-дезинфекция на вода – едно напълно излишно, голямо и сложно съоръжение, състоящо се от хиляди UV-лампи, постоянно светещи във водата, на цена от 9 милиона лева.

 

 

 

 

Преди повече от двадесет години, след обширна дискусия на същата тема, бе закупено не по-малко скъпо оборудване за озониране на строящата се по онова време ПСПВ Бистрица. Доставените тогава френски озонатори все още се намират на площадката на ПСПВ Бистрица в дървените сандъци, в които са пристигнали. Дали същата съдба няма да сполети и UV-лампите след като изпълнят „задачата“ си и някой усвои комисионата от закупуването им?“, казва Христо Добрев, който е бил научен сътрудник в БАН.

 

Факти БГ

 

https://m.fakti.bg/bulgaria/385233-tema-na-fakti-shte-stava-li-za-piene-vodata-v-sofia-sled-10-uni

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022