ОБЩЕСТВО

Това не е моята България! Мъж с една ръка на ръба на мизерията принуден да коси крайпътни канавки заради…

Това не е моята България! Мъж с една ръка на ръба на мизерията принуден да коси крайпътни канавки заради…

 

kosa4-s-EDNA-RAKA-e1561526312354

 

 

 

Еднорък мъж е принуден да коси крайпътните канавки в Страхилово, защото е на ръба на мизерията и едва свързва двата края, пише вестник Борба.

 

Вчера 52-годишният Пламен Тодоров бе забелязан край селото с храсторез, който държеше с дясната си цяла ръка и прикрепяше с лявата, която е отрязана до лакътя.

 

 

 

За да има приличен вид, той крие останалото от лявата с ръкава на блузата си.

 

 

 

Мъжът видимо много трудно се справяше със задачата си, но е приел работата към кметството, защото децата му оставили над 8000 лв. дългове за мобилни телефони и ток и си тръгнали от къщата, след като той се разделил с жена си. Сега у тях няма нито ток, нито вода, а той плаща борчовете, защото имотът и неплатените телефони се водят на негово име.

 

 

„Инвалидната ми пенсия е блокирана заради дълговете, всеки момент може да ми вземат и къщата. Майка ми, която е на 72 г., ми купува хляб. Аз вече съм човек на дъното и се превръщам в клошар. Заради това приех тази работа по програма за инвалиди към Общината, но моля за нещо по-леко. Вярно е, че за две години ще ми дават по 450 лв. на месец, но като не мога да кося с тази една ръка, не знам…”, реди тъжната си съдба Пламен. Той сподели още, че помолил кметицата за по-лека работа, но тя му казала, че го мързи. Пламен казва още, че в общината по въпросната програма има още хора с увреждания, но никой не се е хванал да коси с храсторез и с една ръка.

 

 

 

„Аз имам една бройка в селото по програмата за хора с увреждания. На Пламен съм му казала, че като не може да се справя, да напусне. Това е, друга, по-лека работа няма, а бройката е за работник поддръжка”, бе категорична кметицата на Страхилово Соня Костадинова

 

 

 

ДРАМАТА НА ПЛАМЕН Е ОТ 30 ГОДИНИ. Тогава той работел в БДЖ на гарата в Горна Оряховица като шлосер. По време на работа два вагона го ударили и му смазали лявата ръка и тя била ампутирана до лакътя. После минал на ТЕЛК и му дали втора група от 72% с право на работа. Инвалидната пенсия от 238 лв. обаче е блокирана, независимо че това не е нито законно, нито морално. Бирниците му вземат и заплатата на косач.

 

 

 

В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ В МОМЕНТА ДЕЙСТВА ПРОЕКТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. До 29 г. са наети две лица. Над тази възраст са ангажирани 8 за чистач хигиенист и 7 за работник поддръжка. Проектът е за 24 месеца и стартира на 15 ноември 2018 г., а ще продължи до 14 ноември 2020 г. Наетите хора с увреждания са от П. Тръмбеш, Обединение, Раданово, Климентово, Иванча, П. Сеновец, Орловец, Павел и Страхилово.

 

 

 

Какво означава „лице с трайно увреждане“? Според закона това е човек, който в резултат на анатомично, физиологично или психологично увреждане е с трайно намалени възможности да изпълнява дейности по начин и в степен, възможни за здравия човек, и за което органите на медицинската експертиза са установили степен на трайно намалена работоспособност. Дали хора като Пламен с една ръка могат да работят с храсторез и друга техника?! И дали действително в Страхилово няма по-лека работа за него, след като към кметството има една постоянно заета бройка от мъж, който би могъл да коси по канавките?

Нели СУКОВА

 

Петел, Борба

 

borbabg.com

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024