ОБЩЕСТВО

Учителка по биология и ученолюбиви деца вкараха училището в Чепинци в Топ 3 на матурите по успех

Учителка по биология и ученолюбиви деца вкараха училището в Чепинци в Топ 3 на матурите по успех

Упорита и добра учителка успя да класира селско училище в първата тройка по успех на втората матура

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят анализа с резултатите от матурите.

кадр: Бтв

– 6% от абитуриентите са преписали

текста от “Косачи” на Елин Пелин

– 17 имат 2 пълни шестици

 

Упорита и добра учителка успя да класира селско училище в първата тройка по успех на втората матура, която е по предмет по избор.

Средно училище “Христо Ботев” от смолянското село Чепинци е успяло да се нареди пред много от елитните училища в страната на матурата по избор с резултатите на своите 26 явили се 12-класници, съобщиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа с резултатите от тазгодишните матури.

“Постижението на село Чепинци е доказателство, че водещи са подготовката и работата на учителя. От 2008 г. училището има стабилни резултати в обучението по биология и здравно образование. През учебната 2017/2018 г. на общински кръг на олимпиадата по биология са се явили 27 ученици, а за областния са се класирали 9. Това означава, че имаме целенасочена упорита работа. Успехът идва именно от биология”, коментира Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

кадър Бтв

Успеха

постигнала

учителката

Даниела Куцева,

която провела с учениците си две пробни матури. Преподавателката има 23 години педагогически стаж само в това училище. Резултатът по български език и литература на чепинските ученици е добър 4,28.

На първо място по успех на задължителната матура по български както и през 2018 г. е 91. Немска гимназия в София.

Средната оценка по български език и литература през 2019 г. е добър 4,06 спрямо 4,24 м.г., отчетоха от МОН. При втория зрелостен средната оценка е много добър 4,67 при 4,50 през 2018 г.

49 341 ученици са държали матурата по български, 39 338 тази по предмет по избор, като от тях 14 412 са били на изпит по английски.

Най-ниските резултати са на матурата по история и цивилизация.

226 ученици са изкарали 100 точки, миналата година са били 215. С 0 точки са 29 спрямо 4 миналата година. Две пълни шестици имат 17 (59 м.г.), а с по 2 отлични оценки са 3065 (5178 м.г.).

В сравнение с миналата година

намалели са

наполовина

абитуриентите с

по 2 двойки

– от 1778 на 973.

Вместо да напишат тема или есе върху “Косачи” на Елин Пелин, 6% от учениците просто са преписали произведението.

“Тази година много ярко се очертава проблемът, че зрелостниците срещат

затруднение

както при

четенето и

разбирането

на текст,

така и при резюмирането и създаването. Това се вижда и по български, и по чужд език. Говорим за умения, които са ключови и са онези, които се търсят. Затова цялата ни система ще се насочи към работа върху тях”, коментира шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

Учениците масово бъркат запетайките

За първи път откакто се провеждат матурите, тази година задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с най-нисък процент на постижимост. Не може да изведем задача, която проверява пунктуационната норма, която да е с висок процент на постижимост. Това обяви експертът по български език и литература в МОН Александър Трингов.

Учениците са се справили с определянето на значение на фразеологично словосъчетание. Най-нисък процент на постижимост имат обаче при уместна и неуместна употреба на думи в изречение. Трудно са се справили с разпознаването на цитат от художествен текст, с определянето на особености, свързани с творчеството на конкретен автор, както и със свързването на герой от съответната творба.

От затворените въпроси с най-нисък процент на постижимост е разпознаването на чужди думи в текст. Немалък процент от зрелостниците не разпознават, че думата “хронометър” е чужда, каза още Александър Трингов. Успешно обаче разпознават термини в текст. Възприемат също смисли от текст. (24часа)

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024