Политика

3000 лв. глоба за налагане на български стоки и дискриминация на вносните

3000 лв. глоба за налагане на български стоки и дискриминация на вносните

 

парламент

 

Глоба от 500 до 3000 лв. ще се налага на търговците, които не спазват европейския регламент и блокират на географски принцип стоки или услуги.

Това предвиждат текстовете в преходните и заключителни разпоредби от приетия на второ четене Закон за дейностите по предоставяне на услуги.

 

 

 

 

Целта на законопроекта е да синхронизира законодателството с изискванията на Регламент на Европейския съюз от 28 февруари 2018 г. за преодоляване на необоснованото блокиране на географски принцип и на други форми на дискриминация въз основа на националността, местопребиваването или мястото на установяване на клиентите в рамките на вътрешния пазар общността.

 

 

 

 

С приетия вече закон се блокира идеята за законопроект, според който всички големи вериги са длъжни да предлагат асортимент минимум определено количество в български стоки. Става въпрос за продукти от първа необходимост. Според предлаганата нова регулация по рафтовете в големите търговски вериги трябва да има точно съотношение на вносна и българска стока, за да се защитят родните производители.

 

 

 

 

Идеята бе да се въведе изискване 70% от млечните продукти да са произведени в България, както и 50% от плодовете и зеленчуците през лятото и една трета – през зимата.

 

 

 

 

При месото и колбасите – предложените изисквания бяха за 25% произведени в България продукти. При пилешкото – 5 от 10 предлагани пилета трябваше да са отгледани у нас. Сериозни изисквания се готвят и за щандовете за вино и алкохол – където идеята е 75% от бутилките по рафтовете, да бъдат произведени у нас.

 

 

 

 

Промените трябваше да засегнат само търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Законопроектът бе внесен от БСП, а той бе изготвен от движението „Произведено в България“, чийто основни радетели са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

 

 

 

В преходните и заключителни разпоредби на приетия законопроект е предвидено още за едноличните търговци и юридическите лица да се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за всеки отделен случай. При повторно нарушение от страна на търговците, блокирали стоки и услуги на географски принцип глобата ще варира от 1000 до 6000 лв. Предвидената имуществена санкция за всеки следващ случай на нарушение е в размер от 2000 до 10 000 лв. Контролът ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите.

 

 

 

 

Със законопроекта се създава специален раздел за защита от дискриминация, според който доставчиците на услуги не могат да дискриминират пряко или непряко получателя на услугата по причини, свързани с гражданство, местопребиваване или място на установяване. Единното звено за контакт ще е Европейският потребителски център.

 

 

 

Източник: Дир.бг

Политика

More in Политика

171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024