Политика

Делян Пеевски иска партиите да не получават субсидии

Делян Пеевски иска партиите да не получават субсидии

 

 

peef2111907656

 

 

 

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски предлага нула лева партийна субсидия. В кулоарите на парламента той обяви, че трябва да има смяна на модела на финансиране на партиите.

 

 

 

 

Идеята му е партиите да се финансират по американския модел – от бизнеса и от гражданите, но прозрачно и с граждански контрол. Идеята на лидера на ГЕРБ и настоящ премиер Бойко Борисов за 1 лев на получен глас на вота била демагогия.

 

 

 

 

Два дни по-рано вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че субсидиите на партиите налагат и нетрадиционни решения.

Според Делян Пеевски при един лев държавна субсидия на изборен глас партиите ще фалират. Те ще фалират и при пет лева субсидия.

 

 

 

За нас това е див популизъм, което се предлага, категоричен е Пеевски. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после, настоя той.

 

 

 

 

Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори, заяви депутатът от ДПС.

 

 

 

 

„Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите“, допълни още Пеевски.

 

 

 

Иначе от днес стартират консултациите на ДПС за намаляване на ДДС. Партията иска гаранция, че от тази мярка ще има ефект. Първо консултации, ако ще има явно намаляване за потребителите, ако няма за кого го правим – за производителите няма смисъл това, подчерта Делян Пеевски.

 

 

 

 

Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини, – искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини, изтъкна той.

 

 

 

Йордан Цонев също коментира темите. Според него колкото и да се намали субсидията за партиите, това ще е зависимост за тях. В цяла Европа има държавно финансиране, а американският модел е на открито финансиране с прозрачност на средствата.

 

 

 

 

Цонев обясни, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно. „Един лев, пет лева – гледат на боб, в тавана горе и колко лева да намали, за да се харесаме на тоя или на оня. Не става с харесване“, отсече депутатът от ДПС.

Пеевски е на работа втори ден, охранява го НСО

 

 

 

 

И при днешното идване на депутата от ДПС Делян Пеевски на работа в парламента появата му предизвика суматоха.

 

 

 

 

Миналата седмица народният избраник от ДПС пропусна да дойде в законодателния орган. Предишната му поява доведе до инициатива за законодателни промени за намаляване на ДДС на хляба, книгите и лекарствата.

 

 

 

Партията обаче започва консултации дали ще има ефект от тази мярка. Пеевски иска и безплатни детски градини.

Припомняме, очаква се съдиите от Върховния административен съд да обсъдят постъпилата жалба от бившия кмет на столичния ж.к. „Младост“ Десислава Иванчева против отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

 

 

 

Според Иванчева, изборът на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова – също от листата на ДПС, на мястото да Пеевски и Карадайъ е незаконен.

 

Нюз БГ

Политика

More in Политика

селфи

Живко Коцев признал за чадъра над контрабандните канали и сам дал показания срещу Петя Банкова

април 7, 2024
lena-kotsev-655x490

Лена цепи мрака: На лицето на Живко Коцев е изписано, че не е престъпник…

април 7, 2024
гаджев

Христо Гаджев, ГЕРБ: Веднъж съм бил в кабинета на Кирил Петков и вътре ме чакаше Пеевски

април 7, 2024
1010x570

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

април 6, 2024
phpg3xftw_559x345

Борисов и Пеевски са наредили кабинета на Главчев, няма да се коалираме с тях, обеща Киро

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024