Политика

Делян Пеевски иска партиите да не получават субсидии

Делян Пеевски иска партиите да не получават субсидии

 

 

peef2111907656

 

 

 

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски предлага нула лева партийна субсидия. В кулоарите на парламента той обяви, че трябва да има смяна на модела на финансиране на партиите.

 

 

 

 

Идеята му е партиите да се финансират по американския модел – от бизнеса и от гражданите, но прозрачно и с граждански контрол. Идеята на лидера на ГЕРБ и настоящ премиер Бойко Борисов за 1 лев на получен глас на вота била демагогия.

 

 

 

 

Два дни по-рано вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че субсидиите на партиите налагат и нетрадиционни решения.

Според Делян Пеевски при един лев държавна субсидия на изборен глас партиите ще фалират. Те ще фалират и при пет лева субсидия.

 

 

 

За нас това е див популизъм, което се предлага, категоричен е Пеевски. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после, настоя той.

 

 

 

 

Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори, заяви депутатът от ДПС.

 

 

 

 

„Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите“, допълни още Пеевски.

 

 

 

Иначе от днес стартират консултациите на ДПС за намаляване на ДДС. Партията иска гаранция, че от тази мярка ще има ефект. Първо консултации, ако ще има явно намаляване за потребителите, ако няма за кого го правим – за производителите няма смисъл това, подчерта Делян Пеевски.

 

 

 

 

Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини, – искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини, изтъкна той.

 

 

 

Йордан Цонев също коментира темите. Според него колкото и да се намали субсидията за партиите, това ще е зависимост за тях. В цяла Европа има държавно финансиране, а американският модел е на открито финансиране с прозрачност на средствата.

 

 

 

 

Цонев обясни, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно. „Един лев, пет лева – гледат на боб, в тавана горе и колко лева да намали, за да се харесаме на тоя или на оня. Не става с харесване“, отсече депутатът от ДПС.

Пеевски е на работа втори ден, охранява го НСО

 

 

 

 

И при днешното идване на депутата от ДПС Делян Пеевски на работа в парламента появата му предизвика суматоха.

 

 

 

 

Миналата седмица народният избраник от ДПС пропусна да дойде в законодателния орган. Предишната му поява доведе до инициатива за законодателни промени за намаляване на ДДС на хляба, книгите и лекарствата.

 

 

 

Партията обаче започва консултации дали ще има ефект от тази мярка. Пеевски иска и безплатни детски градини.

Припомняме, очаква се съдиите от Върховния административен съд да обсъдят постъпилата жалба от бившия кмет на столичния ж.к. „Младост“ Десислава Иванчева против отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

 

 

 

Според Иванчева, изборът на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова – също от листата на ДПС, на мястото да Пеевски и Карадайъ е незаконен.

 

Нюз БГ

loading...
Политика

More in Политика

dzhip-1

“Най-ми е странно като по-стари от мен ми викат батко!“ (ВИДЕО)

април 24, 2020
вежди

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

април 24, 2020
phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020