Политика

Борисов: Докато Дачич не ми каже – Извинявай, Бойко, нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!

Борисов: Докато Дачич не ми каже – Извинявай, Бойко, нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!

 

ивица336CA6FC-6398-410A-BE64-1D4C9D502FB0_cx7_cy0_cw89_w1023_r1_s

 

 

 

 

Докато Дачич не ми каже – „Извинявай, Бойко!“, нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!

Това заяви пред медиите в Сараево министър-председателят Бойко Борисов на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

Премиерът коментира така спора с външния министър на Сърбия Ивица Дачич, което предизвика напрежение между София и Белград.

Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на Жозеп Борел”. Коментарът му бе по повод призива на българския премиер към Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на Общността била, че Косово не е независимо“.

 

„Ако аз бях казал нещо, направил, щях да кажа – „Ивица, извинявай, брат! Песни си ми пял, приятели сме!“, продължи Борисов.

 

„То няма напрежение. Казах ѝ Ана – защо не излезе Дачич да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Тези, които стреляха по НАТО преди години… Техният военен министър стоеше до моя. Неговият премиер стои до мен, когато говори и вчера той си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо! Ей сега ще види!“, закани се Борисов.

„Вчера говорих с Ердоган всички да наричаме „Турски поток“ – „Балкански поток“ – така е по-красиво и общо“, подчерта премиерът.

 

Европейският съюз значи предвидимост, не само фондове, заяви още Борисов пред медиите в Сараево.

 

Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера, каза още министър-председателят Бойко Борисов на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде „Фокус“ .

 

„За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни той. Борисов припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство.

 

Той коментира и създалото се напрежение между България и Сърбия след срещата на високо ниво в полския град Познан миналата седмица, като се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич: „Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?” Давам нашият случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по – малко сръбският и българският народ“. От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие.

 

Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.

 

„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той. Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция.

 

„Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, уточни Борисов. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.

 

С такъв манталитет – балкански, ще тъпчем на едно място, бе категоричен министър-председателят в Сараево.

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

big_Boiko_Borisov1

Борисов: Григор Димитров мина да го видя, защото има същата контузия като мен. Не е за строеж

юли 9, 2019
brnabic-i-borisov

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

юли 9, 2019
григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019