Политика

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

 

brnabic-i-borisov

 

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Двамата обсъдиха дипломатическото напрежение между София и Белград след острата реакция на външния министър Ивица Дачич по повод изказването на българския министър-председател за независимоста на Косово, съобщи БНР.

На срещата на върха в Познан той заяви, че новият представител на Евросъюза по външна политика – испанеца Жозеп Борел, няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. След реакцията на Дачич, който каза, че това е безобразие и му е писнало, защото няма позиция на ЕС, която да признава Косово, последва привикване на посланици и от двете страни.

„Вчера имах конгрес, даже казах: „Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели“. Как може да ме разбереш по начин, по който…аз винаги съм казвал – „трябва да се разберат с Косово“. Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си…а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина

Той обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

„Ти беше там (в Познан)… И се прибирам и той (Дачич) казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза още българският премиер на сръбския си колега.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

По-рано Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, а утре има среща и със държавния глава на Северна Македония, Стево Пендаровски и с председателстващият Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Източник: Дир.бг

loading...
Политика

More in Политика

img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020
posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

април 22, 2020
goranov

Горанов: Как си го представяте? Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме пари по площадите ли?

април 22, 2020