Европа

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

 

обмисляbig_a45c0e43e95e552c925b35b9408cf9e9

 

 

 

Министерството на външните работи на Турция обяви, че отхвърля незаконните искания на представители на Гърция и ЕС относно турското сондиране за газ и петрол край Кипър и поясни, че ЕС не може да бъде безпристрастен посредник по кипърския въпрос, информира „Ройтерс“, цитиран от news.bg.

 

 

 

В съобщение министерството пояснява, че турският кораб „Фатих“ е започнал да сондира западно от средиземноморския остров през май, а корабът „Явуз“ наскоро е пристигнал в район източно от Кипър, където ще започне да сондира.

 

 

 

Междувременно „Блумбърг“ пише, че ЕС обмисля да прекрати контактите с Турция на най-високо ниво и да отреже финансирането на страната в протест срещу сондажите на Турция край Кипър.

 

 

 

Мерките ще бъдат обсъдени на среща на европейски министри днес в Брюксел. Една от мерките е свързана с ограничаване на финансирането на Турция от Европейската инвестиционна банка и спиране на 146 милиона евро помощ за 2020 г.

 

 

 

Предложените от Европейската комисия варианти също включват прекратяване на всички срещи на министерско и лидерско ниво, както и течащите преговори между двете страни за споразумение в сферата на авиацията. Службата на ЕС за външна политика също ще посъветва страните членки да се въздържат от контакти на високо ниво с Турция.

 

 

 

„Блумбърг“ пояснява, че евролидерите са на страната на Кипър в спора, като през миналия месец предупредиха, че са готови да обмислят санкции, ако Турция продължи със сондирането.

 

 

 

Мерките вероятно ще бъдат договорени днес и ще бъдат одобрени от външните министри на срещата им в Брюксел през следващата седмица.

 

 

В същото време България попада в доста деликатна ситуация. Преди дни на срещата в Сараево премиерът Борисов не спря да ласкае турския президент Ердоган и да демонстрира близки отношения.

 

„Турците са най-мили, внимателни, любезни. България им е толкова важна и любима, защото целият им трафик минава през България. 5.1 милиарда долара е стокооборотът сега и си дадохме дума с Ердоган да разширим и да стигнем 10 млрд. долара“, заяви премиерът, който присъства на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

 

„Той (Ердоган) като тръгне да поставя някоя тема, която не ми харесва, викам сакън, сакън, недей. Нали знаете – вероизповедания, те са любими теми, ремонт на всички джамии. Да изчакаме, всичко се развива добре, да строим“, разкри още българският премиер в босненската столица.

 

Нюз БГ

loading...
0
Европа

More in Европа

румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019
big_1

Станишев отпадна от надпреварата за шеф на Европарламента

юли 3, 2019