ОБЩЕСТВО

От Брюксел: България може да загуби свиневъдството си, небрежност на властите е предизвикала проблема

От Брюксел: България може да загуби свиневъдството си, небрежност на властите е предизвикала проблема

 

ELMA, IA - APRIL 28:  Hogs are raised on the farm of Gordon and Jeanine Lockie April 28, 2009 in Elma, Iowa. Hog farmers who have been battered by rising feed prices are now faced with plummeting hog prices driven in part by misconceptions about the relationship of Swine Flu to eating pork and recent import bans on raw U.S. pork by some countries.  (Photo by Scott Olson/Getty Images)

 

 

Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в ексклузивно интервю за БНР Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

 

 

Той препоръча властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат за тази болест.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни

„Тези три думи – „във всяка къща„, са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство„, заяви еврокомисар Андрюкайтис.

По думите му такъв пик (на чумапо свинете – б.р.) е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация.

 

 

 

 

Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал„, заяви Витянис Андрюкайтис.

 

 

 

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

Обновена

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

Парите ще са за обезщетение на стопаните, процедурите са тромави, заяви Асим Адемов

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес.

Особоно внимание е необходимо да се обърне и на местата за загробване на убитите животни, за да не се пренесе заразата чрез подпочвени води, предупреждават експерти.

 

 

 

Припомняме, според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

 

 

 

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

 

 

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

 

 

 

На 23 юли вечерта бе потвърдено, че има вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще бъдат умъртвени.

Бедствено положение е обявено и в Плевен и в Разград.

 

БНР, Нюз БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

полисbig_494

Скандален обрат: Насилената 13-годишна в Разлог редовно „гостувала“ на единия от старците, давал й пари

октомври 13, 2019
марин-майка157096810987077

Почернената майка на Марин с ужасяваща версия за смъртта му

октомври 13, 2019
мартин1570964226-157096381170539

Фатална развръзка с безследно изчезналия 25-годишен Марин, трагедията е голяма!

октомври 13, 2019
слави три1494418417-1-1-1-640x512

Слави се ожени! Е, и?

октомври 13, 2019
балонътphpzvtyy7_800x

Балонът със заплатите на медицинските сестри се спука – нямало как да станат 900-950 лв.

октомври 13, 2019
присъдаbig_Image_7705890_126

Какво става? Млад мъж „издаде“ смъртна присъда на Бойко Борисов и главния прокурор! ВИДЕО

октомври 13, 2019