СВЯТ

Пентагонът: Русия изпреварва САЩ в съперничеството за глобално влияние

Пентагонът: Русия изпреварва САЩ в съперничеството за глобално влияние

сащ-русия1732966_1004

 

 

 

САЩ не са подготвени да се противопоставят на разрастващите се действия на Русия за подкопаване на демокрациите.

Това предупреждение отправят Пентагонът и независими стратези в подробна оценка, която отговаря на критиките на републиканците и демократите към подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп към Москва, информира „Политико“.

Бялата книга, която е повече от 150 страници, е подготвена от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и е споделена с „Политико“.

В нея се алармира, че САЩ продължават да подценяват мащаба на агресията на Русия, която включва използване на пропаганда и дезинформация за изкривяване на общественото мнение в Европа, Централна Азия, Африка и Латинска Америка. В изследването също се посочва опасността от засилващото се сближаване между Русия и Китай и афинитета към „авторитарна стабилност“.

Авторите подчертават, че противоречията във вътрешната политика на САЩ възпрепятстват усилията на страната да отвърне в международен план.

В анализа не се отправят критики към Тръмп, но е публикуван на фона на недоволството на демократи и републиканци от политиката на американския лидер към съюзниците на САЩ в Европа и Азия, както и от отношението си към авторитарни лидери като Владимир Путин и Ким Чен-ун.

Докладът също отчита липса на единно послание в САЩ.

Незасекретеният доклад „Strategic Multilayer Assessment“ бележи ясно предупреждение на военните към цивилните лидери относно заплахата за националната сигурност на САЩ. Стратезите се опасяват, че ако не бъдат предприети действия, в крайна сметка може да възникне въоръжен конфликт.

В документа на Пентагона се прави оценка на намеренията на Русия в опит да се разтълкува какво движи стратегията им, очертават се зловредните действия на Москва в региони като Африка и Арктика, а също така се излагат начини, които могат да помогнат на САЩ да подсили отговора си. Сред другите стъпки има и препоръки Държавният департамент да провежда по-агресивни операции за оказване на влияние, включително и пораждане на недоверие между Русия и Китай.

Докладът обръща внимание и на така наречените действия на Москва в „сива зона“ – опити на Русия за подкопаване на демократичните страни, особено в периферията на Русия. Сред инструментите на Москва са отправяне на военни заплахи към други държави, компрометиране на обществата, икономиките и правителствата чрез пропаганда, дезинформация, културен, религиозен и енергиен натиск.

Авторите на оценката бият тревога и заради антиамериканския съюз между Русия и Китай. За да им се противопоставят, се препоръчва в оценката, САЩ трябва да всеят недоверие в Русия към разширяващата се мощ на Китай в руската източна периферия, както и към икономическите и инфраструктурни проекти на Пекин на различни континенти.

От друга страна се препоръчва спешната необходимост от сътрудничество с Русия в ключови области, особено в сферата на ядрените оръжия

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
съня сиbig_0_MAIN-MAIN-Cameron-Boyce

Шоубизнесът потъна в скръб: Голяма звезда на Дисни почина в съня си едва на 20 години

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019
4deae68ff8effa069d4c153b06cb32eddb287dbf

Шофьор измисли хитър начин да обезврежда пътните камери…. с корда! СНИМКИ

юли 6, 2019