Личности

„Политико“ хвърли бомба: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

„Политико“ хвърли бомба: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

"Политико": Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

 

Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, пише изданието POLITICO, което следи на живо преговорите и консултациите в Брюксел. Името на Сергей Станишев се очерта като възможен кандидат за президент на Европейския парламент. В момента Станишев е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България между 2005 и 2009 г.

 

 

За председател на Европейската централна банка се обсъжда кандидатурата на Кристин Лагард, директор на МВФ.

Идеята германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия бързо набира подкрепа на днешната среща на върха, пише още POLITICO.

Така германския канцлер Ангела Меркел ще има близък съюзник и член на собствената й партия ХДС начело на Комисията. Фон дер Лейен също ще бъде първата жена председател на Комисията, а Европейската народна партия (ЕНП), десноцентристкият съюз, който включва партията на Меркел, ще запази ръководството на Комисията.
Френските власти вече посочиха, че Париж може да подкрепи Фон дер Лейен, която говори френски и е прекарал голяма част от детството си в Брюксел. Назначаването на германски ръководител на Комисията би помогнало и на френския президент Емануел Макрон да прокара френски кандидат за следващия ръководител на Европейската централна банка.
Като министър на отбраната Фон дер Лейен не е играла важна роля в някои от най-острите спорове в ЕС от последните години – като тези, свързани с върховенството на закона и миграцията. Това означава, че тя не си е създала врагове между различни лагери на лидери на ЕС, като например Вишеградската група и страните от Централна и Източна Европа.

Един от проблемите с номинацията на Фон дер Лейен ще бъде ефектът върху кандидатурата на Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП за председател на Европейския парламент. Наличието на двама германски консерватори на високи позиции в ЕС едва ли би представлявало географско и политическо равновесие.
Според дипломати една идея, която се споменава на срещата на върха е, че Вебер ще поеме втория председателски мандат от петгодишната сесия на новия парламент. Председателят на Европейския парламент се избира за срок от две години и половина.

 

Източници: „Фокус“, „Епицентър“

 

loading...
0
Личности

More in Личности

morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019
epa07679428 British Prime Minister Theresa May (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) during the first day of the G20 Summit in Osaka, Japan, 28 June 2019. It is the first time Japan is hosting the G20 Summit.  EPA/ANDY RAIN / POOL

Мей към Путин на първата им среща от 3 години насам: Престанете да ни дестабилизирате!

юни 28, 2019
133810_660_370

Тръмп прие поканата на Путин – ще бъде в Москва за Деня на Победата през 2020 г.

юни 28, 2019
1561706789

Тръмп към Путин с усмивка и шеговито размахан пръст: „Не се намесвайте в изборите, президенте“

юни 28, 2019
максbig_Image_7528534_650

Малки и големи деца по света скърбят: Напусна ни легендарният Макс Райт – бащата Уили от сериала „Алф“

юни 27, 2019
big_1efb

Елтън Джон стана кавалер на ордена на Почетния легион

юни 23, 2019