Анализи

„Правда“: САЩ ще разорят България, продавайки й на такава цена, толкова малко изтребители

„Правда“: САЩ ще разорят България, продавайки й на такава цена, толкова малко изтребители

 

air

 

 

Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник „Правда“ публикува статия, в която акцентира на възраженията на българските политици срещу закупуването на американски изтребители F-16. Материалът е озаглавен „САЩ ще разорят България, продавайки й F-16“, пише Агенция “Фокус”.

 

 

 

„Българските политици се обърнаха към Доналд Тръмп с искане за промяна на условията за закупуване на изтребители F-16. Те не разбират защо тази сделка е била сключена при тези условия“, пише руското издание.

 

 

 

Припомня се, че българският парламент одобри договор за закупуване на осем изтребителя на стойност 2,2 млрд. лева по курс 1,75 лева за един долар.

 

 

 

Средствата трябва да бъдат преведени преди 5 септември – при това наведнъж. Предполага се, че самолетите ще влезят в експлоатация от Военновъздушните сили на три партиди до първото тримесечие на 2024 година.

 

 

 

Наложи се депутатите да променят закона за държавния бюджет, тъй като тези разходи не бяха планирани. Това е голяма тежест за финансите на страната, тъй като увеличава дефицита й до до 2,1% от БВП, а плащанията ще са от резервния фонд.

 

 

 

Особени спорове в парламента предизвика начина на плащане на самолетите – едновременно и цялостно. Премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ) заяви, че самият той настоява за това. Мнозина обаче имат друго обяснение от това на министър-председателят.

 

 

 

Според министъра на финансите Владислав Горанов, България няма „такава кредитна история”, че да се възползва от разсрочено плащане. Т.е. САЩ настояват за този начин на плащане, отбелязват от редакцията противоречията по въпроса за плащането.

 

 

 

При обсъждането на сделката Българската социалистическа партия (БСП) и партията „Воля“ предложиха да се отложи гласуването за три или шест месеца, което всъщност означава прекратяване на процедурата за възлагане на обществени поръчки, тъй като предложението на САЩ за доставка на F-16 изтича на 5 септември.

 

 

 

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки прочете отворено писмо до Доналд Тръмп. В него той моли президента на САЩ да спре „тази хищническа сделка”, за да „не тласне България към финансова бездна и да не обрича на нищета бедната европейска нация”.

 

 

 

 

„Знаете ли, че най-богатата страна обрича най-бедната държава от ЕС на страдание?”, пита Марешки и предлага на САЩ „да направи жест на добра воля и да доставят на България самолетите безплатно”.

 

 

 

Позицията на социалистите е подобна: те вярват, че САЩ не плащат на България за военната им база, затова биха могли да й „дарят” самолети.

 

 

Фокус

loading...
0
Анализи

More in Анализи

91275-560x315-trim(0,0,489,367)

Die Welt: Военната сила на Русия е по-голяма от всякога. Страната на Путин е агресивна и непредсказуема сила

януари 31, 2020
путин федерално събрание

„Форбс“: Уолстрийт приветства реформите на Путин

януари 19, 2020
TUR35-678x381

Руски медии: Какво прави премиер неудачник на чужд празник?

януари 9, 2020
big_12d4f

„Шпигел“ с як шамар към властта у нас: Законът в България е това, което казва и заповядва Борисов

януари 4, 2020
русия768x432

Financial Times: Русия се връща в Куба, завладява енергетиката и основни отрасли на икономиката

януари 3, 2020
Борисов Путин

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат?

декември 13, 2019