ОБЩЕСТВО

Пред разруха е шедьовър на Колю Фичето, а Бойко троши милиарди за Ф-16

Пред разруха е шедьовър на Колю Фичето, а Бойко троши милиарди за Ф-16

 

бяла4

Докато Бойко Борисов безразсъдно харчи близо 3 милиарда лева за безсмислени изтребители, самата България се разпада – руши се легендарен мост на Кольо Фичето.

 

Имало шанс за европари, но проектантът и община Бяла не се разбрали.

 

Един от шедьоврите на възрожденската архитектура – мостът на Колю Фичето край гр. Бяла, безвъзвратно се руши.

 
Паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата, тъй като местната община няма средства за извършване на реставрация.Съоръжението е на няколко десетки метра от новия мост, по който минава пътят от дунавския град покрай Бяла и към Велико Търново на юг – това е европейският Коридор № 9.

 

 

Мостът е построен над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша през 1867 г. Той е дело на златните ръце на големия възрожденски майстор Никола Иванов Фичев – Уста Колю Фичето.

 

 

Дължината му е 276 м, ширината – 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през ХХ век е била направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото

 

 

му. Която сега тъжно „гледа“ състоянието на творбата му…Днес красивото съоръжение е сериозно компрометирано. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни, обрасло е с растителност.Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява.

 

 

бяла3

 

 

 

При високи води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите също се подкопават.От общинската управа в Бяла казват пред агенцията, че са напълно наясно със състоянието на моста на Колю Фичето. За съжаление, общината е с малък бюджет и в тежко финансово състояние, което не позволява да се отделят средства за основен ремонт.

 

 

„Тук говорим за много сериозен и специфичен вид строителна работа, която е скъпа и не е по силите на община Бяла. Преди няколко години са правени единствено козметични ремонти с

 

 

подмазване на части от моста. Дори разчистването на дърветата в реката е проблем за нас, тъй като трябва да използваме специализирана техника, за която също плащаме. Единственият вариант е да се кандидатства по европроект“, обяснява новият кмет Бяла Димитър Славов.

 

 

Всъщност преди около две години е бил изготвен такъв проект, с който община Бяла и румънската община Градинари да кандидатстват съвместно по трансграничната програма България-Румъния в частта на Приоритетна ос 2 за развитие на природното и културно наследство. По проекта е трябвало не само да се реставрира мостът, но и да се изградят паркинг и културно-информационен център до него. За съжаление, в последния момент, поради финансови неуредици между проектанта и общината, проектът не е бил внесен.„Сега вече ще търсим други възможности.

 

 

Общини от нашия тип може да кандидатстват основно по Програмата за развитие на селските райони, но в новия период не се предвижда да се открият мерки точно за културно наследство. Няма да се откажем, но мисля, че за такъв тип паметници, които са не само от местно, но и от национално значение трябва да има повече внимание от страна на държавата и на Министерството на културата. Мостът на Колю Фичето е емблемата на Бяла и ние трябва да направим всичко, за да го възстановим и запазим“, казва още Димитър Славов.

 

www.clubz.bg

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

стояна1541844433-clipboard33

Какво се случва със Стоянка Мутафова – преместиха я по спешност във ВМА!

ноември 14, 2019
660_ed09d2188743999a9dc248761dcfd91c

Ралица Василева: Приключих с журналистиката!… Дългогодишното лице на Си Ен Ен вече е…

ноември 14, 2019
big_1eec

Нечовешко: Минувачи подритват бездомен младеж в подлеза до автогарата във Варна… ВИДЕО

ноември 14, 2019
горанов-13

Порязаха болничните, но оставят командировките на депутати и министри по цял свят! Синдикатите се готвят за война

ноември 14, 2019
618x346

Властта отново поряза хората: От 1 януари първият ден от болничните няма да се заплаща!

ноември 14, 2019
768x432

„Галъп“: 30 години след промяната 74% от българите смятат, че я „Съсипаха тая държава“! ГРАФИКА

ноември 14, 2019