ОБЩЕСТВО

Прецакана: 17-годишна българка стана жертва на долен номер на „Уиз Еър“ (СНИМКА)

Прецакана: 17-годишна българка стана жертва на долен номер на „Уиз Еър“ (СНИМКА)

 

уиз1562688302-sistemen-bufer-2

 

 

17-годишна българка остана на летището в Мадрид, въпреки че имаше билет за София. Историята на младата Зорница развълнува социалните мрежи.

 

Мадрид е мястото, където 17-годишната Зорница смята да учи висше. Отива да разгледа офертите на университетите. Пътува сама с подписана от родителите декларация.

 

 

 

 

Преди обратния полет се чекира онлайн. Но вместо бордна карта получава от „Уиз Еър“ съобщение да отиде на гише.

 

 


Младата Зорница Коцева не е подписвала формуляр за отказано качване на борда

 

 

 

„Платих 35 евро, той ми издаде бордна карта, като дори се пошегува, че имам късмет, че ми е дал последното място”, разказва пред БТВ Зорница Коцева.

 

 

 

Така момичето се отправя към изхода за самолета, където я спират. „Точните му думи бяха: Продали сме ви билет, който е продаден вече на друг”, спомня си Зорница.

 

 

„Не безсилен, ти си отчаян от всичко, не знаеш какво става, не можеш с нищо да помогнеш”, споделя Мария Димова, майка на Зорница.

 

 

 

В крайна сметка семейството плаща за връщане с друга авиокомпания. Превозвачът призна за практиката да се продават повече билети от наличните места, за да се избегнат празните седалки, ако пътник не се появи.

 

 

 

Компенсациите за дублиране на места достигат до 600 евро в зависимост от дължината на полета. Тя е била своевременно информирана за ситуацията и е подписала формуляр за отказано качване на борда, в който тя се съгласява да приеме като компенсация възстановяване на първоначалната заплатената цена на билета си.

 

 

 

Зорница казва, че не е подписвала подобен документ. Поуката за нея е, че не може би не трябва да пътува с тази авиокомпания.

 

 

 

В такава ситуация, авиокомпанията първо е „длъжна да потърси доброволци, които да се откажат, ако за тях не е спешно и тогава получават облаги. Да предложи някакъв вид обезщетение, ваучер за следващо пътуване”, казва Соня Спасова от Европейски потребителски център.

 

 

 

„Уиз Еър“ позволява известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) за най-популярните маршрути, за да предостави възможност на повече пътници да пътуват и да избегне наличието на празни места, ако пътник не се появи.

 

Блиц

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_31_8942

Крум Савов: Утре ще ми гостува човек, който твърди, че Кристиан Николов и Милен Цветков са били през две каравани на морето

април 23, 2020
big_1a9d

Мутафчийски: Изследвахме оздравели пациенти от COVID-19, резултатите са много обезпокоителни

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
kiril-ananiev-izdade-zapoved-zatvariane-845

Нова заповед спира движението на границата с Турция!

април 23, 2020