Политика

Прокуратурата плаща вместо Цветанов 40 000 лева на лекар за „бебето от фризера“

Прокуратурата плаща вместо Цветанов 40 000 лева на лекар за „бебето от фризера“

cvetan-cvetanov3
Лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди за това, че беше набеден за убиец на новородено.

Става дума за скандалния случай от 2010 г., известен като „бебето от фризера“, когато Милатович и негови колеги бяха набедени, че са убили новородено, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори чете от парламентарната трибуна материали от специални разузнавателни средства, пише „Лекс“.

 

Срещу лекарите така и не бяха повдигнати обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство, но едва през 2013 г. прокуратурата прекрати разследването.

 

След това д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В началото на юли то приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

 

Пред ВКС държавното обвинение е оспорило както размера на обезщетението – 40 000 лв., така и това, че Милатович е предявил иск за незаконно обвинение, а осъдителното решение е заради публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

 

Според върховните съдии обаче тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване. ВКС е категоричен още, че решението на апелативния съд не е и очевидно неправилно, което би било основание за допускане на касационно обжалване.

 

„Описаните пороци липсват, а субективната преценка на жалбоподателя и несъгласието му с крайния резултат по съществото на спора сами по себе си не могат да обусловят допускането на касационно обжалване“, се казва в окончателното решение.

 

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение, тъй като Милатович не е бил обвиняем, а правилната правна квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда се казваше, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

 

Апелативните съдии написаха, че в резултат на огласените разговори от специалните разузнавателни средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали убеждение в обществото, че Милатович е престъпник.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”.

 

Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

 

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането, плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт.

 

 

 

Това заблуждение у лекарите обаче доведе до изключително цинични разговори между тях, в които участва и Милатович, който беше запомнен с репликата „туй отиде при Андрей Баташов“ (разговорът се провежда скоро след смъртта на известния актьор). Разговорите бяха записани със СРС-та, прилагани по друго дело, и бяха оповестени след това от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс„. Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

 

Фрог нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

9302e5a54b117f9c98e0b7f351edb230

#Апартаментгейт без край…

ноември 18, 2019
3851bd35bd6648042a7476c64bbbbe52

Герберът Атанас Камбитов пръснал 70 бона за три разходки в чужбина със своята заместничка

ноември 18, 2019
big_415

АЕЖ поиска оставките на Горанов и на общинската съветничка от Варна Марица Гърдева

ноември 18, 2019
768x432

Нинова: Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос

ноември 17, 2019
соломончоbig_1cbe

Паси: Да продадем на Тръмп АЕЦ-а и остров Белене – там може да се базира ПВО на САЩ

ноември 17, 2019
big_12ff9

Ново 20: До 7 дни болнични да се дават от джипито, предлага социалният министър Бисер Петков

ноември 16, 2019