ОБЩЕСТВО

Сашо Диков: Ако стана шеф на БНТ – край на слугинажа, ще се задават най-неудобните въпроси

Сашо Диков: Ако стана шеф на БНТ – край на слугинажа, ще се задават най-неудобните въпроси

 

диковbig_11b6c

 

 

 

Така ще изглежда БНТ на Сашо Диков, ако той бъде избран за генерален директор, обяви самият Диков по време на изслушването си в СЕМ тази сутрин, пише offnews.bg.

 

 

„Много хора ще си кажат – ако го изберат, ще плюе от сутрин до вечер Бойко Борисов. В телевизиите, в които съм работил, сме показвали и скандалите, но и брифинги, конференции с участието на премиера – просто това не прави впечатление“, коментира кандидатът. В това отношение той обеща „еднакъв аршин и към власт, и към опозиция“.

 

 

„Не може в пика на „Апартаментгейт“предаването „Референдум“ да се занимава с Турция и с проблемите на Европа – това е бягство от най-важните проблеми в държавата, заяви Диков.

 

 

 

 

Дългогодишният журналист и водещ смята, че в БНТ1 акцентът трябва да е върху новините, публицистиката и разследващата журналистика. „По света и у нас“ трябва да запази часа на централната си емисия (20:00), а след него да се излъчва публицистичен час (21:00-22:00).

 

 

 

 

Засилен информационно-публицистичен елемент с много преки включвания по модела на някогашния Канал 3 той предлага за БНТ2. Там било подходящо, например, да се прави ежедневно шоу „Властта днес“ – от парламента с интервюта и преки включвания, от брифинги на кабинета и министерствата и други водещи събития. Според Сашо Диков БНТ2 не може да остане в сегашния си формат (канал за култура и образование), защото за това няма достатъчно публика.

 

 

 

БНТ трябва да има и студийни предавания с дискусионен характер а’ла Си Ен Ен, посочи журналистът. Многократно той даде примери с работата си в Канал 3 и Би Ай Ти, които по думите му за кратко направил по-търсени, гледаеми и с високо доверие сред зрителите.

 

 

 

БНТ3 трябва да се запази като програма за спорт, но и за здравословен начин на живот – с предавания за фитнес и пр., допълни Диков.

 

 

 

„За мен в концепцията си ти си направил перфектната телевизия. От концепциите, с които разполагаме, това е най-добрата – коментира членът на СЕМ Бетина Жотева. – С това човек може от сутрин до вечер да се забавлява, да се информира и почива, гледайки тези три канала. Това за мен е телевизията утопия – но е неизпълнимо за състоянието, което в момента БНТ се намира. Няма финансов, технически и кадрови ресурс за това, а то е блестящо. Това е по-добра програмна схема от Би Би Си. Как това може да бъде изпълнено с този бюджет?“, попита тя.

 

 

 

 

В отговор Диков обяви, че е нужен по-смел разговор за бюджета на БНТ, а ако до три месеца след встъпването си в длъжност не успее да реализира замисъла в концепцията си, би подал оставка.

 

 

„Имам нула задължения към държавата, нямам ипотеки – това ме прави независим и свободен човек и лесно предвидим, мога достойно да върша работата си“, обобщи Диков.

 

 

 

По-късно днес СЕМ ще изслуша и останалите двама кандидати в конкурса – Емил Кошлуков и Стоил Рошкев, а утре петимата членове на регулатора ще гласуват кой да бъде новият генерален директор на националната телевизия.

 

Оф нюз, Петел

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

6007bb9318fa474ea1af02a0ddce34f7

Първите преспи сняг за ЧНГ

декември 22, 2019
a504f577e6d3648855709845a2659bbb

НОИ: Военни и чиновници с най-много болнични за празниците

декември 22, 2019
640_288984

Чаровницата, която спасява от смърт с молитви

декември 22, 2019
4a3c1f4cccec9bd84a82d5ce49168452_XL

Не сте ли доволни? И през 2020 г. заплатите ще растат… а за мен парите не са всичко и не са най-важното

декември 22, 2019
нелепоbig_10a5

Трагедия! Бойлер уби млада жена в Бургаско, докато е под душа

декември 22, 2019
дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019