САЩ

Тръмп възнамерявал да смени Джон Болтън, вече е набелязал потенциален заместник

Тръмп възнамерявал да смени Джон Болтън, вече е набелязал потенциален заместник

john-bolton_1_

 

 

 

Проблемите на Доналд Тръмп със съветника по националната сигурност Джон Болтън може да доведат до отстраняването на последния€ Това съобщава американското издание Washington Examiner, като се позовава на източници, близки до Белия дом, предава Агенция „Фокус“.

Няколко от тях също така потвърдиха, че кандидати за наследници на Болтън не липсват, като например пенсионираният полковник Дъглас Макгрегър и Рики Уодъл, асистент на председателя на Обединения комитет на началник-щабове. Макгрегър наскоро разговаря с Тръмп, макар да не е сигурно каква е била темата на дискусията им.

„Със сигурност е ясно за всеки, който познава методите на президента, че времето на Болтън изтича. Единственото неясно е дали му остават още няколко седмици или няколко месеца“, потвърди пред Washington Examiner един от източниците на изданието, бивш служител в Белия дом.

Друг бивш сътрудник на американското правителство пък добави, че има информация за това, че на Тръмп му е „писнало от Болтън“. Източниците на вестника добавят и че Тръмп вече със сигурност обмисля и други опции за свой съветник и „биха били изненадани ако президентът не поиска оставката на Болтън“.

Агресивната политика на съветника спрямо враговете на САЩ е една от причините за недоволството на държавния глава, който редовно се шегува, че помощникът му „би се зарадвал на война където и да е“. Болтън подкрепи и проваления опит за преврат във Венецуела, а миналата седмица президентът публично изказа несъгласието си с опитите му за смяна на режима в Иран и благослови искането на „сенатора-гълъб“ Ранд Пол да бъде назначен за емисар.

Междувременно Макгрегър, който често гостува във Fox News, e доста по-склонен да се придържа към политическия курс на Тръмп. Той неведнъж е изразявал съмнения за ползата от интервенциите в Афганистан, Ирак и Сирия. Освен това той беше командир в танковата битка по време на войната в Залива, за която бившият съветник по национална сигурност Хърбърт Макмастър бе удостоен със „Сребърна звезда“.

Уодъл, бивш заместник-помощник по национална сигурност при Макмастър, от друга страна, би бил по-конвенционален избор. Той е любимец на министъра на външните работи Майк Помпео, с който Болтън си съперничеше по международните въпроси.

И двамата потенциални кандидати отказаха коментар по темата.

Проблем за все още действащия съветник на Тръмп са търканията му с началника на щаба на Белия дом Мик Мулвани. The Washington Post написа този месец, че Болтън и Мулвани „почти не си говорят“ и че Мулвани е назначил заместник, Роб Блеър, който „редовно влиза в конфликти“ със съюзниците на Болтън.

Източник, близък до Мулвани, потвърди пред Washington Examiner, че и последният се опитва да отстрани Джон Болтън от поста му, макар той самия да отрече това, когато беше запитан от американския вестник.

Въпреки това някои източници от Белия дом продължават да твърдят, че Болтън е на сигурно, поне засега. Един от тях твърди, че би било доста изненадващо ако Тръмп активно търси кандидати за поста му, а друг добавя, че макар и президента да е обмислял да замени Болтън, това няма да се случи поне до изборите през 2020-та година.

Белия дом отказа коментар по темата.

loading...
0
САЩ

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

февруари 6, 2020
2

Започва най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години

февруари 4, 2020
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Огромна трагедия и коварство: Демократите оплакват провала си в импийчмънта срещу Тръмп

февруари 1, 2020
сюл1580214937-lisd

Загина офицерът от ЦРУ, координирал ликвидирането на Сюлеймани

януари 28, 2020
изи1476793511-shutterstock-397569799

САЩ спира визите на 7 страни, ето кои са те

януари 22, 2020
big_Donald_Trump

Откриха процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената

януари 16, 2020