ОБЩЕСТВО

Хотелиери пропищяха от работници-чужденци, искали да почиват! Ако ги изгоним от работа, се налага да плащаме солени неустойки, жалват се хотелиери

Хотелиери пропищяха от работници-чужденци, искали да почиват! Ако ги изгоним от работа, се налага да плащаме солени неустойки, жалват се хотелиери

 

ersonal

 

 

Бум на наети чужденци на работа се очертава и този сезон, признават хотелиери и хора на бизнес,пише бургаският вестник „Фактор“.

Заради недостиг на български кандидати, на повечето места в курортите ни ще работят молдовци, украинци и македонци. Повечето идват по Програма за студентска заетост. А контролът е толкова затегнат, че работодателите няма как да прескачат закона. И ако хората от бизнеса спазват и най-малката буква от закона, то не е така с вносната работна ръка, алармираха хотелиери.

„Факт е, че внасяме работна ръка и това се превръща в тенденция. Факт, че българите, които искат да работят не са достатъчно. Налага се да си попълваме липсите с чужденци. Но изискванията към нас като работодатели са изключително много. Не че няма да изпълним всичко това, но самият факт, че наетите лица не спазват нашите условия, е меко казано дразнещо”, сподели Недялко Проданов, управител на хотел в Слънчев бряг.

Той разкри как чужденците, които са наети в хотела, през по-голямата част от времето са или на басейна, или допиват в някое от заведенията в курорта.

„Понякога се налага като пъдари да ги търсим. И това ни създава големи неудобства. Но ако ги изгоним от работа, ни се налага да плащаме солени неустойки”, казва още Проданов.

Той разказа как чужденците се отдават на летни удоволствия и по-малко на работа.

Трудовата заетост на граждани на трети държави на територията на Република България се извършва след предоставяне на разрешение за достъп до пазара на труда от Агенцията по заетостта. Това е регламентирано със  Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, влязъл в сила от месец май, миналата година.

„Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция”, са органите, които издават документи за право на пребиваване, а ние контролираме само местата, където има наети чужденци за работа”, каза директорът на дирекция „Инспекция по труда” Павлин Васков.

„Нещата са максимално изчистени. Един чужденец може вече съвсем законно да започне работа, след като се мине през определени разрешителни и регистрационен режим. На нас ни изпращат информация, когато чужденецът  вече постъпва на работа, ние контролираме това, дали той има надлежното разрешение да работи. Работодателите виждат като резерв наемането на чужденци, оказва се, че такава е тяхната нагласа. Вече започнахме проверки в курортите”, допълва още Васков.

Източник:burgasdream

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
ицо1562516244

Ицо Хазарта: При цялата гадост на комунизма бащите ни са свършили повече смислени неща, отколкото ние

юли 8, 2019
перла01eb0e97a4be1b32a8c243811a49829d

Собственикът на затъналия на „Перла“ джип проговори и даде невероятно обяснение: Често се случва! СНИМКИ

юли 8, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
dentist-696x446

Съдът реши: Зъбните протези са безплатни за всички здравноосигурени

юли 8, 2019