ОБЩЕСТВО

Хотелиери пропищяха от работници-чужденци, искали да почиват! Ако ги изгоним от работа, се налага да плащаме солени неустойки, жалват се хотелиери

Хотелиери пропищяха от работници-чужденци, искали да почиват! Ако ги изгоним от работа, се налага да плащаме солени неустойки, жалват се хотелиери

 

ersonal

 

 

Бум на наети чужденци на работа се очертава и този сезон, признават хотелиери и хора на бизнес,пише бургаският вестник „Фактор“.

Заради недостиг на български кандидати, на повечето места в курортите ни ще работят молдовци, украинци и македонци. Повечето идват по Програма за студентска заетост. А контролът е толкова затегнат, че работодателите няма как да прескачат закона. И ако хората от бизнеса спазват и най-малката буква от закона, то не е така с вносната работна ръка, алармираха хотелиери.

„Факт е, че внасяме работна ръка и това се превръща в тенденция. Факт, че българите, които искат да работят не са достатъчно. Налага се да си попълваме липсите с чужденци. Но изискванията към нас като работодатели са изключително много. Не че няма да изпълним всичко това, но самият факт, че наетите лица не спазват нашите условия, е меко казано дразнещо”, сподели Недялко Проданов, управител на хотел в Слънчев бряг.

Той разкри как чужденците, които са наети в хотела, през по-голямата част от времето са или на басейна, или допиват в някое от заведенията в курорта.

„Понякога се налага като пъдари да ги търсим. И това ни създава големи неудобства. Но ако ги изгоним от работа, ни се налага да плащаме солени неустойки”, казва още Проданов.

Той разказа как чужденците се отдават на летни удоволствия и по-малко на работа.

Трудовата заетост на граждани на трети държави на територията на Република България се извършва след предоставяне на разрешение за достъп до пазара на труда от Агенцията по заетостта. Това е регламентирано със  Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, влязъл в сила от месец май, миналата година.

„Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция”, са органите, които издават документи за право на пребиваване, а ние контролираме само местата, където има наети чужденци за работа”, каза директорът на дирекция „Инспекция по труда” Павлин Васков.

„Нещата са максимално изчистени. Един чужденец може вече съвсем законно да започне работа, след като се мине през определени разрешителни и регистрационен режим. На нас ни изпращат информация, когато чужденецът  вече постъпва на работа, ние контролираме това, дали той има надлежното разрешение да работи. Работодателите виждат като резерв наемането на чужденци, оказва се, че такава е тяхната нагласа. Вече започнахме проверки в курортите”, допълва още Васков.

Източник:burgasdream

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

spa-hotel-zeravec-velingrad_resized

Моята кошмарна коледна почивка: На СПА във Велинград, но със студена вода! За компенсация – безплатна чаша ракия

декември 26, 2019
81741817_2521365957917879_3341041332842921984_n

Започва мащабно разследване на водната криза в Перник, цялата полиция в града е мобилизирана

декември 26, 2019
big_12efb

Насилиха млада жена посреднощ в центъра на София! От МВР съобщиха, че вече има задържан

декември 26, 2019
923877

Черни облаци за пловдивчанка, дала апартамента си под наем чрез „booking.com“

декември 26, 2019
640_1577303839

Бебе-гигант се роди в Русе – най-едрото за отиващата си 2019-а

декември 26, 2019
1499265041_39_GruA5Mn

Астрологът Павел Глоба разкри какво ги чака различните зодии през новата година

декември 26, 2019