Икономика

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

 

нек768x432

 

 

Не се защитава ликвидност на свободния пазар. Това заяви Петър Илиев, шеф на НЕК пред енергийната комисия в парламента, която изслушва сектора за състоянието на свободния пазар.

 

 

Свободният пазар е оставен на самотек, предупреди той. В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България, прогнозира Илиев, с което потвърди и опасенията на работодателите.

 

 

 

За година от страната е изнесена 10,7 милиона мегават часа енергия. С около 700 милиона лева за година и половина е субсидиран токът на свободния пазар. Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас оставката скъпата, според Илиев.

 

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Да се знае какво е довело до изчерпване на квотите ток за регулирания пазар

Най-важното в една борсова търговия е да има доверие в нея, заяви шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той иска широко обществено обсъждане за търговията с ток на свободния пазар и да се разсее напрежението. Николов проведе диалог с Илиев, което ядоса депутатите и атмосферата в залата се нажежи.

 

 

 

Оказа се, че Рамадан Аталай от ДПС е изненадан, че има напрежение с продажбата ток на свободния пазар. Валери Симеонов пък се съгласи с Аталай, че не трябва да се води диалог. Ако някой ми беше казал, че ще се съглася с ДПС, щях да се застрелям, сподели той. Овладейте си нервите, посъветва лидерът на НФСБ Валентин Николов. Аталай пък остана доволен, че няма да има простреляни на заседанието.

 

 

 

60% от предлаганата енергия е от държавните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Дружествата трябвало да осигуряват ликвидност за свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип. Дружествата от държавната енергетика не получават никаква преференция, каза още Петкова, но обясни, че другите дружества обаче получавали подкрепа.

 

 

 

Днес тя е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. Припомняме, че работодателските организации настояха за повсеместна проверка още преди месец.

 

 

Сигурна съм, че ще намерим едно балансирано решение, убедена е министър Петкова.

 

 

 

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

 

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

 

 

В последните месеци избухнаха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

 

Нюз БГ

loading...
0
Икономика

More in Икономика

safe_image

Освобождават работници! Шоковите цени на тока спряха заводите

юли 5, 2019
токtok

Драстичен ценови скок от 203% на тока за бизнеса само за 5 дни! У нас мегаватчас е 196 лв., а в Европа едва 70 лв.

юли 3, 2019
обрат1561892443-voo

Трета държава се намеси в избора за локация на нов завод на “Фолксваген”, цака България и Турция

юни 30, 2019
asen-hristov

Засекретиха сделката „ЧЕЗ – „Еврохолд“

юни 27, 2019
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.

„Фолксваген“ реши новият му завод да е край Измир, въпреки „стабилността“ в България

юни 24, 2019
1561120041

Ето кой стои зад „Еврохолд“ и иска да купи ЧЕЗ България

юни 21, 2019