Политика

Аз настоях да платим веднага и накуп за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

Аз настоях да платим веднага и накуп за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

 

борисов интервю

 

 

 

В огромната си част работата на българските дипломати е успешна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

 

„Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми.

 

 

 
„Заедно успяхме да направим така, че спазвайки правата на човека и европейските ценности да си запазим границите. Българите за разлика от другите европейци да не усетят какво е миграционна вълна и натиск. Положихме доста усилия и също успешни“, добави премиерът.

 

 

 

 
Той отбеляза, че дипломатите ни в Лондон работят в условията на Брекзит, но въпреки всичко са успели да защитят българите, които учат и работят там, както и английските граждани, които да дошли при нас.

 

 

 
За договора за добросъседство със Северна Македония Борисов каза, че той е дал добър резултат. „Подчиняваме се на единни правила. Там очакваме комисиите да се произнесат, но без нашия договор за добросъседство пътят на Македония за ЕС и НАТО нямаше как да започне и да тръгне“, заяви още министър-председателят. По думите това, което Македония направи със смяна на името, промяна на прочит на историята е изключително тежък процес, затова твърдо и толерантно трябва да се работи по този въпрос.

 

 

 
Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС, добави министър-председателят.
 

 

„Оценката за Българското председателство на ЕС беше изведена като едно от най-добрите, като едно от най-трудните, и оставило най – трайна следа – Западните Балкани“, поясни той.
 

 

Борисов припомни, че Берлинският съвет ще се проведе в София, заедно с представители на Македония.
 

 

 

„При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, премиер на Великобритания, аз мисля, че има по какво да поработим и отново България цяла година да бъде мотор на присъединяването на Западни Балкани към ЕС“, заяви премиерът.
 

 

 

Според него това е голяма оценка за работата на дипломатите и външната политика на страната – отношения на добросъседство. „Виждате, в България идват всички, защото ние сме обърнати към мира Ключовата дума е мир“, поясни министър-председателят.
 

 

Той коментира и сделката за изтребителите F-16.

 

„Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили“, отсече премиерът.

 

 
„Неслучайно имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга. Само транспортна авиация. Похарчени са стотици милиони, над милиард, повече отколкото за F-16. „Пантерите“ – само с прашка можеш да стреляш оттам. „Кугърите“ нямат и пистолет на борда, а „Спартаните“ така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари, отколкото сега купените доказани в битка F-16 Блок 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят.

 

 

 

Ние плащаме и приключваме темата честно и почтено, не да оставим някой следващ да плаща. Ние сме си събрали парите от борбата с контрабандата и сивата икономика и си плащаме. Така както платихме на руската компания реакторите на Белене“, коментира премиерът.

 

 
Чудовищни неща чухме за концесията на летище „София“, ние сме търпеливи, защото истината накрая излиза наяве, коментира още Борисов.

 

 
„За завършването на концесията на летище „София“ и тръгването към подписване на договор сега всички признават, че това е една концесия, която е дадена за пример за прозрачност и спазване на европейските правила“, отбеляза той.

 
„Бяхме атакувани и чухме от най-високо ниво да се говори, че едва ли не ще дадем на турците летището, а те ще го затворят“, коментира Борисов.

 
„Чудовищни неща чухме, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото накрая истината винаги излиза наяве“, подчерта премиерът. Той припомни, че с най-много точки е била приета офертата на летище „Мюнхен“.

 

Фокус, Епицентър

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024