Политика

Бойко заповяда: Край на ваканциите в Евксиноград, ето къде вече ще почиват министри и вип-чиновници…

Бойко заповяда: Край на ваканциите в Евксиноград, ето къде вече ще почиват министри и вип-чиновници…

 

борето0000306863-article2

 

 

Бойко Борисов издаде нарочна заповед за това къде да почиват министрите от кабинета и служителите на Министерския съвет.

 

 

 

Източник от „Дондуков” №1 издаде пред Lupa.bg, че министър-председателят е разпоредил управниците да забравят за красотите на резиденцията „Евксиноград”, която да бъде използвана само при визита на чужди делегации, пише Lupa.bg.

 

 

 

„Премиерът е загрижен за репутацията на кабинета предвид скандалите около опразненото откъм туристи Черноморие. Затова иска да прати министрите по курортите, където да ги видят хората, а не да стоят в анонимната красота на най-старата извънградска резиденция на владетелите от последното българско царство, разположена на 8 км северно от Варна”, отсече източникът ни.

 

 

 

Прочутият Евксиноград, известен с великолепните си градини, е паметник на парковото изкуство от световна величина, недвижима културна ценност от национално значение и любимо място за ваканции на политиците, което обикновено тръшва врати за простосмъртни на 1 август, за да не се безпокоят ваканцуващите политици.

 

 

Години наред депутати и министри нощуват в любимия на Тодор Живков хотел „Тунела”, част от резиденцията, откъдето се разкрива прекрасна морска панорама. Малкият апартамент тук струва 150 лв., колкото и бунгало до плажа.

 

 

Ако в него обаче има сауна, цената скача двойно. Най-евтини излизат стаите в хотел „Манастира” и вила „Магнолия” – 130 лв. Цените са малко по-ниски през май и юни и след 1 септември, когато ВИП-базите са достъпни за обикновени туристи.

 

 

Целият „Евксиноград” се разпростира върху близо 900 декара земя, собственост на българската държава, и включва освен основната постройка на двореца, още оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба с новозасадени лозя, спортен комплекс, няколко ваканционни вили, бившата резиденция на държавния глава, хотелска и административна част с ресторант, както и няколко постройки, където в миналото са се помещавали царската прислуга и конюшнята.

 

 

 

Втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора, много обичала мястото и прекарвала тук по цяло лято след 1908. Тя починала именно в Евксиноград на 12 септември 1917 г.

 

Лупа. БГ

lupa.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024