ОБЩЕСТВО

Борислав Гуцанов – по ръба на престъпленията и как да престъпваш закона

Борислав Гуцанов – по ръба на престъпленията и как да престъпваш закона

 

Борислав Гуцанов е със свалено доверие от Националният съвет на БСП и му се иска оставката като председател на БСП – Варна. Корнелия Нинова явно показа, че Гуцанов няма място повече в челните редици на БСП както във Варна така и на национално ниво. Той естествено побърза да отиде в телевизията на Пеевски, за да разкаже колко всъщност е честен и добър. Затова и си направихме труда да съберем всичко за Гуцанов на едно място, като пропускаме само близките му връзки с кмета на Варна Кирил Йорданов, защото това ще е обект на друга статия в която ще ви стане ясно, защо ДАНС въпреки разследванията си за далаверите и тогавашният председател на общинският съвет на Варна не стигат до никакви резултати.

Всъщност Гуцанов е човек, който незнайно защо все още не е влязъл в редиците на Герб или ДПС, там където са всички, които преживяха накак си прехода въпреки многото си далавери.

Борислав Гуцанов – по ръба на престъпленията

Председателя на БСП – Варна – странна симбиоза от завличането на “Елитбанк”, потулването на делото с протекцията на Александър Лилов и опита да се представи, като чиста бяла лястовица на новия червен бизнес елит. Краят на януари 1999 година. Арестувани са шефът на варненския клон на “Елитбанк” Пламен Георгиев и бившият тогава шеф на корабната компания “Бляк сий шипинг” Борислав Гуцанов. Днес Гуцанов е председател на БСП – Варна и член на Общинския съвет – Варна. И двамата са обвинени за присвояването на 9 000 000 лева, отпуснати като кредит на морската фирма. Борислав Гуцанов, като съучредител на “Елитбанк” съдействал за получаването на кредита от “Бляк сий шипинг”, фирма, в която е съсобственик с Иво Георгиев.

Фалиралата отдавна “Елитбанк” отпуска три огромни кредита на варненската фирма “Бляк сий шипинг”. Първият кредит е за 600 000 000 лв., вторият е за 2 950 423 000 лв., а третият – за 3 112 860 000 лв. И трите кредита са дадени БЕЗ НИКАКВО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ. На 19 януари 1999 година са арестувани бившият директор на варненския клон на „Елитбанк” Пламен Георгиев и ексшефът на корабната компания „Бляк сий шипинг” Борислав Гуцанов. Десет дни арестите са пазят в тайна от медиите, заради паралелната разработка срещу бившите шефове на банката Иво Георгиев, Методи Христов и Росен Георгиев, твърди по това време следователката Галина Бакалова. На 21 янаури 1999 година Гуцанов и Георгиев са обвинени за присвояване на 9 млн. долара, като от РДВР – Варна уточняват, че като съучредител на „Елитбанк” Гуцанов е съдействал за получаването на кредита за фирмата „Бляк сий шипинг”, в която е бил съсобственик с Иво Георгиев. Моментално след ареста на Гуцанов „Бляк сий шипинг” се дистанцира от случая, тъй като Борислав Гуцанов бил освободен от борда на директорите още през март 1997г. заради пропуски в мениджмънта, т.е. заради некадърност.

Според “Бляк сий шипинг”, фирмата не е теглила 9 млн.лв., а 4-ри и с тях са купени луксозните катамарани „Ахинора” и „Евридика”. След ареста на Гуцанов и сие от близките до него среди веднага идва контраобяснението, че ударът на прокуратурата е политически, тъй като фирмата минава за прочервена. Политиката обаче очевидно си е свършила работа и с факта, че Гуцанов хем е един от крупните акционери в „Елитбанк”, хем е съсобстевеник, в „Бляк сий шипинг”, която лапва необезпечения кредит.Адвокат на Гуцанов е Петър Димитров. Също виден червен кадър, бивш депутат от БСП, бивш министър на икономиката в правителството на тройната коалиция. В началото на февруари 1999 година Варненския окръжен съд не променя мярката за неотклонение на Борислав Гуцанов „задържане под стража” и той остава да търка наровете. Едва на 21 април, след близо четиримесечен арест, мярката на Гуцанов е променена в парична гаранция от 3 000 000 лв.

 На 30 септември 1999г. тогавашният шеф на РДВР – Варна полк. Иван Стефанов пише справка до главния секретар на МВР, в която докладва: „Във връзка с изпълнение на мероприятията по горното писмо Ви уводомяваме, че от работните групи от представители на РДВР – Варна, Варненска окръжна прокуратура и ОСлС- Варна по съставените планове за извършване на процесуални следствени действия и взетите допълнителни мерки за приключване на следните следствени дела е извършено, както следва: „………..

 3. Сл. Дело №15/99 г. по описа на ОСлС – Варна срещу директора на ТБ”Елитбанк” – клон Варна – Пламен Стойчев Георгиев и изпълнителния директор на „Бляк сий шипинг”ООД – Варна Борислав Гуцанов Гуцанов за незаконен трасфер на валута. Изготвена е справка за извършеното. На 21.09.1999г. наблюдващия прокурор е прекратил делото срещу Гуцанов и тече 7дневен срок за обжалване пред Апелавитна прокуратура-Варна.

 4. Сл.дело №228/98г. на ОСлС – Варна за несвоевременно обявяване от длъжностни лица на „Бляк сий шипинг” –ООД в несъстоятелност на дружеството, след обслужване на дълг към ТБ „Елитбанк” АД. Изготвена е справка за извършеноtо. Назначена е пълна данъчна ревизия, но не е определен данъчен инспектор за изпълнението й.” След като е пуснат под гаранция Борислав Гуцанов успява да впрегне всичките си политически контакти, за да излезе чист от криминалното блато. Аферата „Гуцанов” така и потъва в небитието, благодарение на тогавашните му високопоставени червени другари.

Обществена тайна е, че именно по онова време човекът, в чийто кръжок Гуцанов израства, като партайгеносе Александър Лилов е изиграл решаваща роля криминалните деяния на нежния му ученик Гуцанов, да бъдат прикрити и забити в девета глуха. Никой и до днес не обяснява как на 25-26 годишното момче тогава Борислав Гуцанов се отпускат кредити за милиони левове без никакво обзпечение. И на кого всъщност се явява той подставено лице? Днес, години по-късно един от главните разследващи на аферата “Гуцанов”, който понастоящем е топ-ченге довери за vlastta.com, че всъщност с делото “Гуцанов” е направена хитроумна врътка.

“Ако някой реши да потърси това дело на името на Борислав Гуцанов нищо няма да произтече, защото ще излезе, че такова дело няма. Истината обаче е по-различна – следственото дело срещу далаверите на Гуцанов просто е прикрепено към преобразуваното дело на Георгиев и това е една от хватките да се заметат следите”. Висшият спецполицай призна пред vlastta.com, че наистина червените другари от най-високо ниво са успели да сложат “в чекмеджето” скандалното източване на “Елитбанк” на днешният председател на БСП – Варна Борислав Гуцанов.

Според Кольо Парамов, друг бивш висш партиен кадър, сега един от основните критици на червената върхушка, главен ревизор на БНБ от 1992 до 1997 г. : „благодарение на валутните приходи от Сърбия през Македония нашата банкова система функционираше на нормално ниво. Много от парите идваха физически у нас. Сърбите отбягваха банките в Македония, защото нямаха гаранция, че ще направят реален превод. ПИМБ и „Елитбанк“ направиха добри пари от това, включително от експорт на сръбска валута за швейцарски банки. Пренасяха я кеш във военни мешки. Парите бяха товарени на самолети като ценни пакети – това беше банкова легална операция. Ежедневно вървяха по 10-12 млн. щ.д.. За една година (периода 1993-1994 г.) бяха изнесени около 1 млрд. щ.д. Без тези трансфери на пари и оръжие българската и македонската мафия не можеха да се замогнат и осъществят. Откриваха и закриваха сметки в банките непрекъснато. Регистрираха се фирми за по ден-два, после се закриваха, регистрираха се нови.

Нямаше кой да започне дело срещу търговията с оръжие през този период.“ Всъщност режисираният финал на следствените действия срещу Борислав Гуцанов завършват така – сл. дело № 15/99 г. на ОСС – гр. Варна – за Елитбанк – София и „Бляк сий Шипинг“ АД – Варна. Пр. преписка 32/99 г. на ОП – Варна. Делото е образувано на 7.01.1999 г. срещу Пламен Георгиев – член на Съвета на директорите на Елитбанк – София, и директор на клона й в гр. Варна, и Борислав Гуцанов – бивш главен директор на „Бляк сий Шипинг“ АД – Варна, за престъпление по чл. 203 НК (за присвояване на 30 млн. лв.). С постановление от 21.09.1999 г. на ОП – Варна е прекратено частично производството по отношение на Гуцанов поради липса на престъпление.

Делото е било изпратено на СГП по компетентност и подсъдност – чл. 33, ал. 1 от НПК. Така, както твърди и топченгето, разследвало Гуцанов на практика порочно и елегантно от разследването е изведен само Гуцанов. Софийска градска прокуратурата пък на 12.11.99 г. е обединила това дело със свое дело 84/99 г., образувано срещу Иво Георгиев, Методи Христов и Росен Георгиев – членове на Съвета на директорите на „Елитбанк“ АД, за престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, т. 1 (за 9 260 000 долара). С постановление от 17.12.99 г. СГП е прекратила частично производството срещу Иво Георгиев, Методи Христов, Росен Георгиев и Пламен Георгиев поради липса на престъпление. По делото е установено банково бордеро № 0084/23.09.96 г. за закупена валута в размер на 110 500 долара от името на „Бляк сий Шипинг“, чийто автор не е установен. Защо и как така не е установен автора остава да пресметнем какви рушвети са взели разследващите, или на какъв натиск са били подложени. Така или иначе за извършеното престъпление по чл. 308 от НК със същото постановление наказателното производство е спряно.

Същата съдба следва и следственото дело № 227/1998 г. на ОСС – Варна – за „Бляк сий Шипинг“ АД – Варна, преписка № 1222/1999 г. на ВОП – Варна. Делото е образувано за престъпление по чл. 227е от НК. Към него е присъединено на 28.06.1999 г. и сл. дело № 228/1998 г. срещу Гуцанов – също за престъпление по чл. 227е от НК. Разследването е уточнено по чл. 227б, ал. 2 НК.С постановление от 29.12.1999 г. на Окръжна прокуратура – Варна, делото е прекратено, поради липса на престъпление. Така БСП и в частност Александър Лилов спасяват от затвора “блудния си син” Борислав Гуцанов. Фактите – свързаният с ДПС Максим Димов и неговите фирми е в тясна връзка , свързани с Иво Георгиев (собственици на Елитбанк): ИНТЕРСЪРВ БЪЛГАРИЯ ООД „Макском“ ООД, Валчин Гаров, Огнян Палавеев, МАКСКОМ ООД Милко Стоянов, Иво Георгиев, ДФ „Група за алтернативна координация“, БЛЯК СИЙ ШИПИНГ АД Иво Георгиев, Пламен Георгиев, Борислав Гуцанов, Атанас Йонков, МАКСКОМ ФБК ООД Иво Георгиев, Румен Нанов, Румен Войнов, Милко Стоянов, Татяна Милева, ЮНИОН КАР ООД Иво Георгиев, Светлозар Сяров, Стоян Бакалов, Максом-холд. Всички те имат общо задължения към Елитбанк общо 23 049.64 млн. лв, според справка в доклада на Николай Добрев за банковата система от октомври 1996 г.

В по-ново време името на Максим Димов, ортак на Гуцанов в “Елитбанк” се свързва с инвестиционния посредник Хеджър и с няколко скандала около пререгистрацията на бившата Ортодоксална банка в Нефтинвест банк, която пък се контролира от “Юкос петролеум” и е в близки бизнесотношения с екстрадирания Майкъл Чорни. Името на Максим Димов се забръква и в скандал в оръжейната търговия по сделка за доставка на оръжие в Йемен. Посредникът по сделката „Окима интертаймън“, е регистрирана в Никозия, Кипър, е представила фалшиви сертификати.

По-късно Максим Димов става и ковчежника на царското движение НДСВ. БСП-ДПС-НДСВ…     Фирмата „Окима интертаймън“, се представлява от Ани Тимоти. Източници от службите твърдят, че зад нея стоят бивши високопоставени държавни служители. Твърди се, че кипърската фирма помага на кръга около фирма „Елмаз 24“, в която акционери са били бившият ни външен министър и посланик в Турция Виктор Вълков, бившият шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, бившият депутат Максим Димов и др.  Подозира се, че тези бизнесмени са свързани с оръжейната фирма „Емко“, чиито кораб беше задържан от американските митнически власти с боеприпаси, натоварени от Никарагуа преди време. На 8 номеври 2005 година бившият банкер Иво Георгиев, ортак на Борислав Гуцанов в “Елитбанк” е жестоко пребит пред дома си в София.

46-годишният бизнесмен, който е ексшеф на фалиралата „Елитбанк“, бил нападнат около 22 ч. пред входа на дома си на ул. „Гургулят“. Двама маскирани му нанесли побой с метална тръба и гумена палка по главата и цялото тяло и избягали. Той успял да се обади на съпругата си по мобилния телефон, след което бил откаран в „Пирогов“. Георгиев е настанен в неврохирургията в тежко състояние – със счупен череп, контузия на мозъка, множество фрактури, рани на двете подбедрици. Според криминалисти основната версия е сплашване заради дългове. Георгиев има бизнес с руснаци. В една от фирмите му „Макском“, той е съдружник с руски гражданин. Преди време той е съпредседател на българо-руската търговска камара. Георгиев е известен и като шеф асоциацията за международно сътрудничество, която е в тесни връзки търговската промишлена палата на Русия.

Името му се знае още от времето преди 1989 г., когато беше висш кадър в ЦК на комсомола. По времето, когато бе банкер източници от МВР твърдяха, че през банката му се перат парите на тогавашната групировка СИК. „Елитбанк“ беше обявена в несъстоятелност през октомври 1997 година. Името на днешния “гуру” на БСП- Варна Борислав Гуцанов скандално се свързва и с обявеният за наследник на контрабандистите Косьо Самоковеца и Иван Тодоров – Доктора, Даниел Славов – Дънката. Гуцанов не крие топлите си отношения и бизнессъдружие с Дънката в хотел “Капитол” във Варна.  Днес вече бизнесъдружието е история, а Дънката си търси милионите с които е завлечен от Борислав Гуцанов, нещо което се коментира от цяла Варна, нещо което Гуцанов отрича.

Въпреки докараните от Гуцанов купища фирми в умишлена несъстоятелност, той разполага с огромен капитал, издържа БСП – Варна, купи “Народно дело” заедно с огромна площ на бившето “Книгоразпространение”, а Дънката е един от варнеските бизнесмени, които печелят едни от най-важните стратегически обществени поръчки за жълти стотинки или смешни заменки. Младият червен бизнесмен Борислав Гуцанов се проявява и като цар на обяваването на фирми в несъстоятелност. „Единствената възможност при това положение е да се подаде жалба – сигнал до Варненска районна прокуратура против управителя Борислав Гуцанов за незаявяване в срок на обстоятелството, че дружеството е било в неплатежоспособност”, се чете в гр.дело №144/2001г.

 От решение на Варненския окръжен съд от 12.11.2004г. става ясно, че са предявени искове от Руска Димитрова, в качеството и на синдик на „Транспортно спедиторска кантора -94”ООД срещу същата „Транспортна спедиторска кантора – 94”ООД, фирма, в която участва Борислав Гуцанов. Искът е за обявяване на нищожността по отношение на кредиторите на несъстоятелността на извършеното от длъжника „ТСК-94”ООД след началната дата на неплатежоспособността, възмедно прехвърляне на правото на собственост върху дружествените дялове в „ТСК-94”, съответстващи на 80% от капитала на дружеството за сумата от 68000 лв., тъй като даденото значително надхвърля по стойност определената в договора продажна цена. На същото дело е конституиран и „Юниойл”, който е кредитор на фирмата на Гуцанов ”Транспортно-спедиторска кантора”.

На практика, с решение нот 29.08.2001г. по т.д. №776/2000г. по описа на ВОС е открито производство по несъстоятелност на „ТСК-94” като е определена начална дата за неплатежоспособността – 30 април 2000 г. Решението е обнародвано в Държавен вестник на 18.09.2001г. На 28.02.2001г. с договор за покупко-продажба на дружествен дял „Транспортно-спедиторска кантора -94”, представлявана от Борислав Гуцанов продава на Станислав Станев всички притежавани от него 68 дяла за сумата от 6800лв. Експертизата обаче приема, че балансовата стойност на дружествения дял на „ТСК-94” в „Транспортна спедиторска кантора”, равняващ се на 80% към края на 2001г. е 265 486 лв,а пазарната стойност е 277 073лв.! И така без много да умува съдът стига до извода, че действителната стойност на предмета на продажбата надхвърля с около 40 пъти продажната цена!

Решението на съда е, че обявява за нищожна по отношение на кредиторите на несъстоятелността на „Транспортно –спедиторска кантора – 94”, по силата на която Гуцанов продава на Станев 68-тях дяла от капитала. Няма начин да не ви е направило впечатление впрочем и почти еднаквите заглавия на купувачите и продавача – „Транспортна спедиторска кантора -94” и „ТСК-94”. Схемата с несъстоятелността е същата и с друга фирма на Борислав Гуцанов – „Бляк сий навигейшън”. Тя е по повод предявен иск от „Трансимпекс”ЕАД против „Бляк сий навигейшън” за сума от 69 800 долара.С решение, съда обявява дружеството в несъстотелност и назначава временен синдик. В хода на делото обаче излизат на бял свят „подробностите”, че „сумата по тази сделка е била заплатена, но не на горната фирма, а на фирмата агент/ „Бляк сий Ейджънси”/. И една прелюбопитна история за финал.

 Преди известно време виден функционер на БСП – Варна е сполетян от данъчна ревизия. Оказва се, че не е плащал данъци за дейността на фирма, в която участва, с която му налагат глоба от 1600 лева. Човекът обаче е искренно учуден – той никога не е създавал подобна фирма, нито е участвал в такава, в която името му фигурира. След свое разследване се оказва, че е съдружник с още две лица в тази фирма, а лицата са Гуцанов и негов близък приятел. Изумен как са регистрирали подобна фирма без неговия подпис, той научава и, че данните му “ги имало в БСП – Варна”. Слава богу фирмата е била закрита и човекът не е бил вкаран в нещо, от което е можело да му побелее косата. Разминал се само с глоба от данъчните за 1600 лева, че не е обявил в данъчната си декларация фирмата.

Това е другото лице на червения председател Борислав Гуцанов. Не онова, което ръси захаросани приказки колко БСП – Варна се грижи за развитието на Варна, и как води най-социалната политика на света. Не онова, което каканижи, че без него и БСП морската столица едва ли не ще се продъни.

А истинското лице.

източник: Bul.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024