Политика

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

 

brnabic-i-borisov

 

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Двамата обсъдиха дипломатическото напрежение между София и Белград след острата реакция на външния министър Ивица Дачич по повод изказването на българския министър-председател за независимоста на Косово, съобщи БНР.

На срещата на върха в Познан той заяви, че новият представител на Евросъюза по външна политика – испанеца Жозеп Борел, няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. След реакцията на Дачич, който каза, че това е безобразие и му е писнало, защото няма позиция на ЕС, която да признава Косово, последва привикване на посланици и от двете страни.

„Вчера имах конгрес, даже казах: „Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели“. Как може да ме разбереш по начин, по който…аз винаги съм казвал – „трябва да се разберат с Косово“. Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си…а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина

Той обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

„Ти беше там (в Познан)… И се прибирам и той (Дачич) казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза още българският премиер на сръбския си колега.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

По-рано Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, а утре има среща и със държавния глава на Северна Македония, Стево Пендаровски и с председателстващият Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Източник: Дир.бг

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024