Политика

България е финансово стабилна! Доходите растат, народът богатее…

България е финансово стабилна! Доходите растат, народът богатее…

 

69757_660_370

 

 

Към този момент България е финансово стабилна и правим всичко възможно тя да остане такава и да подобри даже своя финансов имидж през следващата бюджетна година. Това каза на брифинг в парламента депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Менда Стоянова след среща на депутати на ГЕРБ и Синята коалиция по антикризисните мерки.

 

 

 

За първи път толкова обстойно и откровено говорим по темите, по които вчера и онзи ден имахме медиен сблъсък. Категорично, това което казах онзи ден, се потвърди и днес. Ние мислим еднакво, имаме еднакви цели, работим в тази посока. Колегите са по-нетърпеливи. Те искат нещата да се случват по-бързо, но когато управляваш не винаги всичко е възможно да се случва веднага. Посоката е правилна, каза Стоянова.

 

 

 

По отношение на съкращаването на разходите тя каза: Пътят е този. Ние го извървяваме. Наистина, и аз мисля, че можем да побързаме по този път, но трябва да се прави и анализ преди да се предприемат каквито и да било мерки по съкращения, рязане, тъй като това може да влоши услугата.

 

 

 

Съветът за административна реформа е направил анализ. Предвиждат се значителни съкращения на структури и около 2 500 души административен персонал, без това да влошава услугата, която тези публични институции предлагат, каза Стоянова. По думите й, голяма част от предлаганите от Синята коалиция мерки съвпадат с тези на ГЕРБ и голяма част от тях вече били изпълнени. Готова е макрорамката на бюджета за следващата година, допълни Менда Стоянова.

 

 

 

Макрорамката ще бъде огласена вероятно следващата седмица. По думите на Стоянова, тя предвижда намаляване на дефицита. Втора актуализация на бюджета до края на годината няма да има. Мартин Димитров от Синята коалиция коментира, че дефицитът до края на годината и следващата година трябва трайно да намалява, с което хората да се убедят, че България ще се стабилизира.

 

 

 

 

 

Надявам се от септември да се потърси стабилизация с всички средства и сили. Ние имаме безпокойството, че по отношение на големи инфраструктурни обекти, ако се тръгне на финансиране през бюджета, това допълнително ще дестабилизира общата картина. Надяваме се тук да се вземат мерки за външни инвеститори или спиране на проектите.

 

 

 

 

Надяваме се европейските фондове да започнат да се усвояват добре, тъй като това е единственият свеж ресурс. Кабинетът да бъде нащрек, да работи много, защото нещата без решителност няма да се случат, допълни Димитров.

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024