Здраве

Важно за малки и големи: ето какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар!

Важно за малки и големи: ето какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар!

болнициphpop0jau_800x
Пациентът да бъде прегледан от главата до петите, е смисълът на профилактичния преглед при семейния лекар. Това твърди д-р Христина Цачева, която е с 30-годишен стаж, дипломиран педиатър и работи като личен лекар.
Оказва се, че броят и периодичността на задължителните посещения при джипито зависят от възрастта ни.
За бебетата и децата
Профилактиката и ваксините започват с раждането. Децата от нулева възраст до една година подлежат на прегледи всеки месец, като се измерва теглото им, височината, обиколка на главата, на гърдите. Когато са на 6 месеца и на 1 година в профилактичния преглед влиза и изследване на пълна кръвна картина и на урина.
От един до четири месеца задължително се прави профилактичен преглед при ортопед, за да се изключи наличието на вродена локсация на тазобедрената става. Имунизациите започват от родилния дом и следват имунизационния календар.

„Аз съм за имунизациите, защото с годините много заболявания отпаднаха или все по-рядко се появяват, именно поради масовото ваксиниране срещу тях – като дифтерия, тетанус, морбили и заушка, е мнението на лекарката. – Разбира се, има деца, които дори имунизирани срещу морбили, рубеола, заушка, се разболяват от тях, но болестта протича по-леко и не дава усложнения, което е от значение за общото им здраве. Ваксина срещу папилома вируса за момичетата над 12 години предстои да влезе в задължителния имунизационен календар. Наистина ползите от ваксините са повече отколкото вредите от тях.“
Профилактичните прегледи за децата от 1 до 2 години са на три месеца, а след това до училищна възраст (7 г.) се правят два пъти годишно. Учениците подлежат на профилактичен преглед един път в годината, при който се измерват ръст, тегло, гръдна обиколка, правят се и съответните ваксини. Д-р Цачева пояснява, че до 2-годишна възраст се приключва с имунизациите. Реимунизации се правят на подрастващите, когато станат на 6 години, след това на 7, 11, 12 и на 17 г. А кръвните изследвания са задължителни за 6-месечните бебета, за децата навършили годинка и за 3-годишните. След това състоянието на кръвната картина се следи, ако има показания за неразположение при хлапето и по настояване на родителите.
Имунизации през 10 години
Тази година на имунизация срещу тетанус, дифтерия и коклюш подлежат всички, които са над 18 г. и рождената им година завършва на 7 (1957, 1967, 1977, 1987 г.) Догодина ваксина ще се прави на родените в година, окончаваща на 8. Мнението на лекарката е, че е хубаво всеки да си направи тази ваксина, макар че насила няма как да стане:
„Длъжни сме да уведомим пациентите, да осигурим ваксината, а те решават дали ще се застраховат срещу здравословни проблеми, които могат да възникнат при нараняване, на което обикновено не се обръща внимание, казва тя. – Добре е да имаме изграден имунитет. Още повече, че имунизация срещу тетанус задължително се прави при рана от убождане или порязване.“
Различни изследвания след 18 г.
Младите хора, навършили пълнолетие, също подлежат на профилактични прегледи веднъж в годината. В зависимост от възрастта е различен пакетът от изследвания, който здравната каса поема. Обикновено се прави пълна кръвна картина, а липиден профил – холестерол и триглицериди се изследват при пациенти от 30 до 45 г. през интервал от 5 години. Хората, навършили 50 г., подлежат на същите изследвания, но на мъжете задължително през 2 години се пуска и туморен маркер, за да се изключи наличието на карцином на простатата. Жените на тази възраст, през същия период от време, трябва да посещават мамолог.
„Гинекологът е добре да се посещава поне веднъж в годината от зрелите и раждали жени, дори и да нямат проблем, казва лекарката. – При прегледа е пожелателно да им се вземе и цитонамазка. Това изследване алармира за евентуални сериозни заболявания на шийката на матката. Жените в менопауза без колебание трябва два пъти в годината да посещават гинеколога, тъй като е възможно да отключат сериозен проблем. А всяко заболяване, когато се открие навреме, е лечимо. Наша задача е по време на профилактичния преглед да обучаваме жените, особено ако са над 50 г., как сами да „изследват“ гърдите си, казва лекарката. – И ако напипат бучка, трябва веднага да дойдат, за да ги насочим към консултация с мамолог. В зависимост от образуванието се насрочва преглед през 6, 8 или 12 месеца. Обикновено при раждалите жени се появяват мастопатии, които подлежат на контрол и на 2 години е добре да се преглеждат. Дори и при съмнение за тумор, трябва да се реагира навреме, тъй като ракът на гърдата е лечим.“
Личният лекар е длъжен да следи и щитовидната жлеза на пациентите си по време на профилактичен преглед и ако се налага, да даде направление за посещение при ендокринолог.
След 65 г.
Пациентите над 65 години подлежат ежегодно на изследване на пълна кръвна картина, на холестерол и триглицериди, на кръвна захар и урина, прави им се и кардиограма. Целта на профилактичните прегледи е, при съмнение за здравословен проблем, личният лекар да насочи пациента си към съответния специалист, а той от своя страна да прецени състоянието му, да назначи лечение, хирургична намеса, ако е необходимо или да определи през колко време да идва на консултация.
Източник: 24 часа

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023