Здраве

Вгледайте се в огледалото – цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

Вгледайте се в огледалото – цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

 

цветът14154_660_370

 

 

 

Цветът, текстурата и влажността на езика ви могат да бъдат ключови в определянето на цялостното ви здравословно състояние. Той се състои от група мускули, които ни позволяват да усещаме храната, да преглъщаме и да говорим. Когато забележите, че е обезцветен, подут, твърд, възпален или показва каквито и да е необичайни признаци, обърнете внимание – езикът ви се опитва да ви каже нещо.

 

 

Понякога промяната на външния му вид може да е знак просто за недостиг на витамини или че трябва да се стараете повече за хигиената на устата си. Но има и случаи, в които става въпрос за по-сериозни здравословни проблеми.

 

 

 

 

Нормалният език на здрав човек трябва да е розов, без дисбаланси или петна с различна текстура и цвят. Това показва добре балансиран и функциониращ организъм. Разгледайте отблизо езика си в огледалото и го сравнете с предупредителните знаци, изобразени на рисунките.

 

 

 

Ето няколко важни промени, за които да следите:

 

 

Черен език

Малките грапавини по езика се наричат папили и понякога могат да добият черен цвят в резултат на задържане на бактерии и други микроорганизми. Цветът може се дължи също така на някои храни и тютюн, като основен фактор е и лошата устна хигиена.

 

 

Това е безвредно, но не особено приятно на вид, състояние, което се нарича „черен космат език“. Причина за него могат да бъдат някои лекарства, води за уста, прекомерно пиене на кафе и пушене и дехидратация. Страдащите от това състояние често имат метален вкус в устата си и лош дъх.

 

 

Решението е съвсем просто – четкайте езика си с четката за зъби и редовно си мийте зъбите и използвайте конец. Консултирайте се с лекар, ако цветът не се промени след 10 дни.

 

 

Жълт език

Както и при черния език, това също е резултат от задържане на бактерии. Папилите могат да се раздразнят, ако са дехидратирани, когато дишаш през устата вместо през носа или ако страдаш от треска или пушиш твърде много.

 

 

Решението и тук е добрата устна хигиена.

 

 

Бял език

При някои хора се получава бял слой или петна по повърхността на езика. Това може да се дължи на няколко неща:

 

Обезводняване – лесно поправимо, като просто се пие повече вода.

 

Кандидоза в устата – гъбична инфекция, която причинява бели петна на езика и лигавицата. Към нея са предразположени хора с нарушен имунитет, както и носещите протези, а може да бъде и страничен ефект при по-силни антибиотици.

Левкоплакия – това е състояние, при което след засилен растеж на клетки се образуват бели петна в устата и по езика. Често се среща при пушачите. Обикновено е безобидно, но може да е предшестващо за рак, така че потърсете мнението на лекар.

 

 

Червен език

Ако езикът ви е ярко червен или с цвят на ягода и имате треска, незабавно отидете на лекар. Ягодовият език се нарича така, защото се образуват подути пъпки като ягодови семена. Това може да е резултат от недостиг на витамини, скарлатина, болест на Кавазаки.

 

 

Кафяв език

Петно на езика с кафяв цвят може да е форма на рак на кожата. Потърсете лекар незабавно.

 

 

Бучки, подутини или болка

Ако усещате болка някъде по езика си или имате възпалени подутини причините могат да бъдат: диабет или анемия, прекаляване с цигарите, опарване от храна, прехапване, стрес, някои жени имат такива оплаквания след менопауза.

 

 

 

Ракът на устната кухина е по-често срещан сред хората, които пушат и пият, добре е да се консултирате с лекар, ако необичайните образувания не изчезнат до две седмици. Пукнатини или малки резени по повърхността на езика могат да са причинени от гъбична инфекция, както и прекомерно потене, раздразнителност и проблеми със съня.

 

 

Изтръпнал език

 

Липсата на усещания в езика най-често се дължат на нарушения в нервната система. Това може да е последствие от зъболекарска процедура, като изваждане на мъдрец, работа по каналите на зъбите или импланти. Среща си и при хората, които са преживели инфаркт.

 

Канал 3

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023