Политика

Гешев твърди, че фирмата на Кристиян се занимава с киберрекет, търсила данни за Пеевски и Борисов

Гешев твърди, че фирмата на Кристиян се занимава с киберрекет, търсила данни за Пеевски и Борисов

geshev_hancheva_titul2
Основната версия на разследването по атаката срещу НАП е киберрекет. Кристиян Бойков не бял хакер. Той беше под контрол на началника му в едно интервю, за да не се изпусне. Това момче трябва да остане само на тъмно, за да обмисли постъпките си.
Кристиян е оръжие на хора, които извършват изнудване чрез кибератаки. Целта на атаката срещу НАП е политическа. Фирмата, за която той работи се занимава с киберрекет.

Това каза номинираният за главен прокурор Иван Гешев пред НТВ. „Неслучайно собствениците на тази фирма не искаха да отключат компютрите си. Не предоставят информация, защото знаят какво има вътре.

 

 

 

Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не.

 

 

 

 

Извършено е и търсене с ЕГН-то на министър-председателя в базата данни на НАП, както и с това на Делян Пеевски, Цацаров и Емил Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не“, завърши зам.-главният прокурор.

 

 

 

 

Събраните до момента доказателства не разколебават версия, че Кристиян Бойков е извършил на атаката срещу НАП. Това пък съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България преди разследването да е приключило. От там казват, че младежът е събирал данни за Делян Пеевски, както и за катората на неговия адвокат Александър Ангелов. В същото време не обелват и дума за това, че НАП, неясно защо, са събирали данни за журналисти, политици, бизнесмени и общественици, неудобни ва властта.

Темата за съдържащата се в папките на НАП информация остава табу. В същото време се изнасят пространни данни за това, което е имало на компютара на Кристиян и то преди да е завършило разследването.

 

От държавното обвинение отбелязват:

 

По повод изявления пред медии на обвиняемия Кристиян Бойков и на негови работодатели, пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

„В хода на извършеното на 16 юли 2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в гр. София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков.

 

 

 

 

От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков“.

 

 

 

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10 ноември 1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10 юли 2019 г. и 12 юли 2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

 

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

 

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15 юли 2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

 

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10 ноември 1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

 

На 16 юли 2019г., в 11.50 часа на електронните пощи на БТВ (news@btv.bg), НОВА (novinite@ntv.bg и в. „Капитал“ (editors@capital.bg) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “minfin@mail2tor.com”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

 

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024