Политика

Горанов и Маринов успокояват: Едва 3% от данните в НАП са засегнати

Горанов и Маринов успокояват: Едва 3% от данните в НАП са засегнати

goranov_mladenov
Информацията е разпространена от руски домейни и изпратена до български медии. 3% от данните в НАП са засегнати. Не са само лични данни, но и данъчно осигурителна информация. Анализът на специалисти показва, че информацията не е достатъчна да се анализира имущественото състояние на определено лице.

Това обяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно с вътрешния министър Младен Маринов дадоха информация пред медиите за хакерската атака в НАП и естеството на изтеклата информация.

 

 

 

Горанов обясни, че НАП извършва общо 114 услуги за граждани, като за ден се обработват около 100 – 150 хиляди заявления. По думите му една от услугите е била по-уязвима. Това е услуга, която е създадена през 2012 г. и е свързана със система за възстановяване на ДДС от граждани, които са извършвали сделки в чужбина. Горанов потвърди няколко пъти, че не се изключва и версията за злонамерена вътрешна намеса. Изтеклата информация не е изгубена и е налична в сървърите на НАП.

 

 

 

Министърът на финансите обяви, че държвата ни се свърже с новосъздадената  Европейска агенция за киберсигурност, която е базирана в Гърция, за да ни окажат помощ и съдействие. Ще бъде потърсена и Европейската комисия, към която има звено за такива атаки. В момента е ограничен достъпът до определени системи, съобразено е с анализ на специалисти, обяви още Горанов.

 

 

 

 

„Сигурни сме, че системата е пробита по-рано“, обяви още министърът и заяви, че според него е спекулация обявяването на пробива в деня, в който се одобрява от МС финансирането на изтребитилети Ф-16.

 

 

 

„Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими. Уверен съм, че това няма да разколебае органите по приходите да изпълняват задълженията си. Виновни и наказани винаги могат да се търсят, ако се установи небрежност или непредпазливост, още повече, ако се установи вътрешно вмешателство. Отправихме молба към тези които хостват информацията да я премахнат, но не получихме никаква реакция, което потвърждава злонамереност.

 

 

 

ДАНС е получил информацията вчера. Следва да се сезира комисията за лични данни. Срокът за това е 72 часа. Тепърва следва произнасяне от тази комисия. Текат процесуално следствени действия от вчера без прекъсване.“, каза още Горанов.

 

 

 

 

Той заяви още, че се проверява твърдението, че има още информация, която е изтеглена, но към момента все още нямаме потвърждение за това.

 

 

 

 

По думите му на съвета за сигурност сутринта е коментирано, че трябва да се изгради допълнителен капацитет и да се отдели още ресурс за осигуряване на специалисти. Много е трудно държавата да успее да привлече такива специалисти най-вече заради високото заплащане, което те получават в частния сектор.

 

 

 

 

Министърът на вътрешните работи също потвърди, че файловете съвпадат с информацията в НАП, което категорично доказва нерегламентиран достъп. В момента се извършва преглед на системите във всички държавни институции. Линковете водят до сървър на който е качена информацията.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024