Политика

Дипломатически скандал! Сръбският външен министър скастри наш Борисов заради негово изказване, МВнР вика посланика

Дипломатически скандал! Сръбският външен министър скастри наш Борисов заради негово изказване, МВнР вика посланика

big_1458

 

Сръбският външен министър Ивица Дачич отправи поредните си груби нападки срещу България и премиера Бойко Борисов. Той е известен и като дългогодишен говорител на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, припомня Канал 3.

 

Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел“. Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС.

 
Според тълкуването на Дачич „позицията на ЕС била, че Косово не е независимо“. Което леко се разминава с действителността – общо 23 държави от Евросъюза вече са признали независимостта на Косово.

 

 

„Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза със заканителен тон Ивица Дачич.

 

 

Ивица Дачич беше най-близкият сътрудник и дългогодишен говорител на Милошевич, включително и по време на агресията срещу Босна и Херцеговина и Хърватия, когато бяха извършени най-ужасяващите военни престъпления след Втората световна война, включително и геноцид.

 

Миналата есен пък сегашният шеф на Дачич – сръбският президент Вучич, обяви публично Милошевич за „велик сръбски лидер“, с което скандализира балканските си съседи.

 
Миналата седмица властите във Вашингтон призоваха „Дачич да спре да унищожава американските банкноти, защото това е престъпление“. Наскоро Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота „Косово е сръбско“.

 

 

Сръбският вицепремиер твърди, че „САЩ подготвят предложение за разрешаване на косовския въпрос, което означавало Белград да спре с лобирането за оттеглянето на признаването на независимостта на Косово, а в замяна властите в Прищина да премахнат митническите такси за сръбските стоки“.

 

 

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До момента над 100 държави са признали независимостта му, включително и България.

 

 

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България ще бъде извикан в понеделник в МВнР.

 

 

Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, пише Блиц.

 

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори:

 

 

“По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.”

 

 

По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

 

Канал 3, Епицентър, Блиц

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024