Политика

Изтича крайният срок за номинации за нов главен прокурор. Ще се появи ли алтернатива на Гешев?

Изтича крайният срок за номинации за нов главен прокурор. Ще се появи ли алтернатива на Гешев?

 

big_1c6c

 

 

Висшият съдебен съвет се събира на последно заседание преди лятната ваканция. Днес изтича и крайният срок за номинации за главен прокурор, съобщава Novini.bg.

След издигането на единодушната кандидатура на Иван Гешев, по закон само министърът на правосъдието може да предложи друг кандидат.

 

 

Ако Иван Гешев остане единствен кандидат за поста, той трябва да бъде изслушан пред пленума на ВСС на 24 октомври. Веднага след това е гласуването. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС.

 

 

Ако бъде избран, ВСС ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.

 

 

 

Изборът на нов главен прокурор не е предизвестен. ВСС направи вече избра своя кандидат, това не е номинация, а избор. Това коментира Бойко Атанасов, който е предложен за алтерентативен на Иван Гешев кандидат за главен прокурор с гражданска петиция в ефира на bTV.

 

 

Атестацията на Иван Гешев са присъдите, постигнати от Специализираната прокуратура. Тя обаче не е постигнтала много такива, затова пък има хиляди споразумения с организираната престъпност, коментира Бойко Атанасов.

 

 

Обществото не е готово да приеме избор с една номинация, заяви той. Според Атанасов протестите срещу номинацията на Гешев са действия на гражданското общество. ВСС не бива да си заравя главата в пясъка по този въпрос, смята той. „Очевидно имам много врагове, срещу мен бяха употребени какви ли не компромати“, коментира Бойко Атанасов.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024