Политика

Маринов свърза Русия с кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16. Експерт го опроверга: Българин стои зад нея

Маринов свърза Русия с кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16. Експерт го опроверга: Българин стои зад нея

mladen-marinov-bgnes
Шефът на МВР Младен Маринов намекна, че Русия стои зад кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16.

От вчера са сформирани екипи които работят. Наистина има несанкциониран достъп до сървъра на НАП. Информацията няма как да я коментираме. Имало е достъп. Част от информацията е свалена. Установяваме периода, когато е направено това влизане в сървърите, каза той по БТВ.

 

 

 

Най-вероятно атаката е отвън. Всяка отворена система има своите уязвимости. Това е първи случай на кражба на много лични данни. Системата най-вероятно не е съвършена.  Групите търсят да осребрят действията си. Вчера руски сайт иска оставката на министъра на финансите. Вчера бе взето решение за закупуване на Ф-16. Мейла е руски. При всички случаи се засяга националната сигурност. ДАНС също работят. Колегите говорят, че пробивът е станал месец назад. Повече информация в ефира ще насочи вниманието и на други злонамерени лица. Киберпространството е много сложно. Информацията трудно може да се заличи. Тя винаги остава някъде. При всички случаи атаката има политически ефект.

 

 

 

 

Футболът влияе върху обществото. Идеята е да се постави феърплей. Не съм специалист, можете да видите коментарите на хората дали има феърплей. Съдиите са важен елемент. Сега ще се срещна с тях. Тя е изпреварващо действие преди началото на сезона. Ще дадем тайна линия на съдиите.

 

 

 

Правим разчети и търсим пари, за да се повиши заплащането на нощния труд на полицаите. Това е заплащане над работната заплата. Трябва да търсим начин да се акцентира върху хората, които работят при по-трудни условия.

 

 

Престъпните групи се променят под натиска на МВР. Те се раздробиха, станаха по-малки.

 

Такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите. Това коментира IT експертът Светлин Наков пред Нова телевизия за вчерашния теч на данни от НАП.

 

Защитата у нас, по думите му, не е висока. С изтеклите данни някой е работил. Най-вероятно човекът е искал да му се обърне внимание, предположи Наков, защо данните са изтекли и до медиите. Човекът не е искал да злоупотреби, няма ценни данни, това са работни данни на някой, който е правил справки, изтъкна експертът.

 

 

 

Ако си е свършил добре работата, няма да го хванат, посочи още Светлин Наков.

Данните са изтекли от човек, който е работил в IT отдела на приходната администрация. Според него става въпрос за хакерска атака99% съм сигурен, че е българин, посочи той. Експертът се надява да се засили контролът и сигурността в администрацията.

 

Нюз БГ, Фрог нюз, Нова тв

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024