Политика

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот – махат ги, защото не ядат кебапчета

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот – махат ги, защото не ядат кебапчета

 

маяbig_12c6

 

 

 

Националният омбудсман Мая Манолова излезе с остра позиция срещу намерението на управляващите да ограничат машинното гласуване. Сутринта от ГЕРБ обявиха законодателни промени, които предвиждат да няма гласуване с машини на парламентарни и местни избори.

Искат отмяна на машинното гласуване, защото то разобличи кражбата на вот, заяви на брифинг Манолова, цитирана от „Фокус“.

„Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машинните разобличиха нечестното съставяне на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 1 29 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина“, поясни тя.
„Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв.“, заяви общественият защитник.

След машинното гласуване ще бъде посечено и електронното, прогнозира Манолова. По думите й аргументите да бъде отменено машинното гласуване при местните и парламентарните избори също са несъстоятелни, защото и при европейските се гласува с преференции, а при президентските отново има два тура.

„Имам въпрос към вносители на този законопроект. Законно признати ли са европейските избори при наличието на машинен вот. Ако твърдят, че машините са опорочили вота би следвало вече да са подали съответни жалби за отмяна на европейските избори. След машинното гласувано ще бъде посечено и електронното гласуване. След отмяната на машинния вот се готви отмяна на електронния вот“, уточни Манолова. Тя отбеляза, че ще се включи в дебатите за отмяната на машинното гласуване, за да се опита с аргументи да разубеди вносителите.

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, каза още на брифинга омбудсманът Манолова. „Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народното представители и ЦИК, с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно. Усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа се напразно за властта“, отбеляза тя.
„Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха „да“ на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създавани в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машините е над 40%“, уточни тя. По думите й аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини също не е верен. „При гласуването с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина“, поясни тя.
Според нея твърдението, че машините са оскъпили вота също не са верни. ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК“, поясни тя.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024