Бедствия

Невиждан апокалипсис в курорти в Халкидики, пълни с българи, има загинали (СНИМКИ)

Невиждан апокалипсис в курорти в Халкидики, пълни с българи, има загинали (СНИМКИ)

 

1562817805-clipboard03

 

 

 

Шестима души са загинали при мощна буря, която се разрази снощи в популярния туристически район Халкидики. Повече от 100 са пострадалите, съобщава Нова телевизия. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили.

 

Всичките 6 жертви са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и 8-годишното й момче са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво.

 

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита се очаква да посети днес района.

 

Веселина Миту, жител на Нея Платия, се включи на живо в сутрешния блок на Нова телевизия и разказа за кошмара в Гърция.
„Имахме късмета да сме вкъщи, но силата беше страшна. Наши клиенти са видели как змиевиден облак излиза от морето. „Торнадото мина покрай брега на селищата Неа Плагия, Созополи и Неа Потидея. В Неа Плагия се случи инцидента с румънката. Както вечеряли, пада конструкцията върху нея и я ранява смъртоносно. Караваната тип „микробус“ беше намачкана, в която бяха другите две жертви, но имаше много паднали дървета“, разказа още Миту, която отбеляза, че са нямали предупреждение за очакваната буря.
И допълни, че в селището Неа Плагия няколко дни няма да има ток заради падналите електропроводи. Миту отбеляза, че пожарната служба е помагала много на хората. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали“, каза тя.
Хората над 80 години казват, че никога през живота си не са виждали торнадо.“, казва още тя.
Бурята е вдигнала каравани.Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили.
„В момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани”, заяви Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун. По думите му от през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато. „Има множество изпратени екипи на Спешна помощ, които да оказват помощ”, обясни още Серафимов.

У нас днес още в сутрешните часове валежите и в източните и южните райони ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. През деня над страната ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. С предимно умерен вятър от север ще продължи да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 23° и 28°. В София около 23°.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за юли – слабо ще се повиши.

 

 

 

 

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна преди обяд над Рило-Родопската област и Източна Стара планина, където все още ще има слаби превалявания, но в процес на спиране. Ще духа умерен, по билата и временно силен север-северозападният. Остава хладно, с максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра около 10°.

 

 

 

 

Над Черноморието още в сутрешните часове валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. След обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен, временно и силен север-североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 23°- 26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, в крайните южни райони временно до 4 бала.

На 11.07.2019 слънцето ще изгрее в 05:59 часа и ще залезе в 21:05 часа. Продължителност на деня 15:06 часа.

 

 

Блиц, Нова телевизия

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023