Здраве

Неврохирург от „Пирогов” спаси жена с мозъчен тумор, в Англия й дали час след 1 година

Неврохирург от „Пирогов” спаси жена с мозъчен тумор, в Англия й дали час след 1 година

Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор чрез брилянтна 3-часова операция.

 

Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят там.

 

 

 

 

 

69-годишната жена получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват ѝ да пие болкоуспокояващо защото има мигрена и жената се прибира вкъщи.

 

 

 

Главоболието не преминава, а сълзите от болка се увеличават. Правят ѝ скенер и той показва, че дамата е  с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните ѝ функции и води до частична парализира.

 

 

 

Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ, пък получава час за след 51 седмици.

 

 

 

Отказвайки  да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват  менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията  бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

 

 

 

 

Още на следващия ден след операцията пациентката посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Натърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината,  с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение.

 

 

 

 

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук.”

 

 

 

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива. След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното ѝ възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието ѝ.

 

 

Факти БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023