ЗАБАВНО

Офицер от ВМРО попитал в преговорите за Ф-16: А може ли да махнем и крилете, за по-евтино

Офицер от ВМРО попитал в преговорите за Ф-16: А може ли да махнем и крилете, за по-евтино

 

крилатаsafe_image.php

 

 

Офицер от запаса – сега партиен кадър на ВМРО в отбраната, е попитал по време на преговорите за Ф16, дали може да се икономиса от крилете на самолета.

Като разглеждали офертата, всеки давал идеи от къде да се пести. Активистът предложил показател, който изрично било описано, че е неразривна част от самолета, и няма как да се обсъжда.

Той обаче казал: “Няма неразривни части, от каквото може да се спести, ще спестим”.

На което американската страна отговорила: “Г-не, това са крилете на самолета…”

 

Това не е фалшива новина, а голата истина за въпросната сделка, изказана чрез виц.  Защото в крайна сметка се разбра, че това, което закупуват нашите управници, няма да има никаква надеждна дейност, напротив – ще създава повече проблеми.

 

 

 

Днес Епицентър.БГ публикува документа, с който България и САЩ се споразумяват по пакета за договора за придобиване на изтребители Ф-16.

Страната ни се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.

 

 

 

След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип.

Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26(3,25 на самолет).

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

Например резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

Освен това България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите, като тази организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна – крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: “Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности”.

„Ако вътре (в цената – б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.

“Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжи. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети. Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка”, разкри днес зам.-министър Атанас Запрянов, с което потвърди притесненията на държавния глава.

Запрянов поясни, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. “Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива”, поясни той.

“Има какво да изпиляваме в условията и цените”, заяви военният министър Красимир Каракачанов на 31 май. Той определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.

 

 

 

Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт – подписите на българската страна са положени на 17 май.

Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

 

 

Източник: Епицентър, Хакнюз

ЗАБАВНО

More in ЗАБАВНО

хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023
уики-1

Скъсаха се да редактират Кирил Петков в Уикипедия: „Канадски политик“ с „трайни мозъчни увреждания“

ноември 16, 2023
big_IMAGE_15103786_40_0

Григор Димитров прежали Мадалина и показа новата си любов / СНИМКИ

октомври 20, 2023